Jihlava oživí památku německých obyvatel

Jihlava - Jihlava chce znovu uctít zapomenuté čestné občany z řad bývalých německých obyvatel. Začne proto pečovat o zanedbané hroby například bývalých německých politiků nebo významných podnikatelů. Všichni už mají prostor i na webu města, kde mají krátké profily. Podrobněji by jejich životy a přínos městu měla představit i odborná publikace, která právě vzniká.

Náhrobní kameny významných jihlavských podnikatelů, továrníků nebo politiků jsou dnes špinavé, zarostlé nebo rozbité. To by se ale mělo změnit. Od ledna platí nová pravidla, podle kterých bude město na své náklady hroby čestných občanů udržovat. „Po staletí tady spolu žili vedle sebe Češi a Němci a je to taková úcta k těm lidem, kteří se zasloužili o rozvoj města po všech stránkách,“ uvedl Jaroslav Vymazal (ODS), primátor Jihlavy.

Mezi zapomenuté čestné občany patří např. Fritz Popelak, který Jihlavu vedl rekordních 17 let. Nebo poslední německý starosta Otmar Oberrenner. V největší hrobce v Jihlavě je zase pohřbený zakladatel textilky Karl Löw, v roce 1917 nejmladší čestný občan. Nebýt péče nadšenců, jejich hroby by nikdo nenašel. Zásluhou badatele Viléma Wodáka a historika Zdeňka Jaroše mají už na webu města všichni čestní občané bez ohledu na národnost svůj malý profil.

V plánu je i trasa po významných hrobech a odborná publikace

„Je to určitě obrat k lepšímu a myslím, že teď už je doba, kdy o těch věcech můžeme hovořit naprosto otevřeně, a je to určitý posun a mám z toho velkou radost,“ říká Vilém Wodák, jihlavský badatel. „Chtěli bychom sem přitáhnout lidi nejenom o dušičkách a o velkých svátcích, kdy je tady návštěvnost velikánská, ale i tady udělat něco, co bychom mohli nazvat trasou po významných hrobech,“ říká Zdeněk Jaroš (ČSSD), historik a radní města Jihlavy.

Čestné občany Jihlavy by měla podrobně představit odborná publikace, kterou právě historik Jaroš připravuje. „Jihlava by měla být prvním městem v republice, která by tohle měla, seznamy existují, ale to, co chystáme, je projekt velmi atraktivní a určitě nás budou další města napodobovat,“ uvedl Zdeněk Jaroš.

Jihlava mění přístup k památce německých obyvatel (zdroj: ČT24)