Mrazy zesílí, varují meteorologové. Už teď se tvoří náledí i ledovka

Praha – O víkendu začne silně mrznout. Současné teploty kolem nuly klesnou až na -12 stupňů Celsia. Silné mrazy zavládnou především v severovýchodní části Česka, resp. na většině Moravy s výjimkou jihu a ve východní polovině Čech. Naopak by už tolik nemělo hrozit náledí. To je přitom hlavní hrozbou pátečního provozu na silnicích, spolu s ledem ale dopravu komplikují také uzavírky silničních tunelů. Pokračuje částečná uzavírka tunelu na Pražském okruhu, před kterým se tvoří dlouhé kolony, a od čtvrtečního odpoledne je kvůli technické závadě uzavřen také tunel Hřebeč na silnici I/35 na Svitavsku. Kluzko je především na severu Čech, silničáři varují před ledovkou i na jedné z náhradních tras za nedostavěnou část dálnice D8.

Výstraha na silné mrazy vystřídala výstrahu na náledí, kterou odvolal Český hydrometeorologický ústav po dvou dnech. Výrazně se ochladí večer, do té doby bude jen místy slabě sněžit, nejvyšší teploty dosáhnou k -2 až +2 stupňům, na horách bude chladněji, v Jeseníkách i -7 stupňů Celsia. Po nočním ochlazení ale má být až -12 stupňů. Přes den se potom budou vyskytovat sněhové přeháňky.

Silné mrazy – výstraha ČHMÚ:

OD PÁTEČNÍCH 22:00 DO NEDĚLNÍCH 10:00:

  • Moravskoslezský kraj
  • Olomoucký kraj
  • Zlínský kraj – pouze okres Vsetín

OD SOBOTNÍCH 22:00 DO NEDĚLNÍCH 10:00:

  • Jihomoravský kraj – pouze okresy Blansko, Hodonín, Vyškov
  • Královéhradecký kraj
  • Liberecký kraj
  • Pardubický kraj
  • Středočeský kraj – pouze okresy Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk
  • Ústecký kraj – pouze okres Děčín
  • Kraj Vysočina
  • Zlínský kraj (zbytek území)

Kromě Lochkovského tunelu na rychlostní silnici R1 (Pražském okruhu), který má uzavřený jeden tubus a jezdí se obousměrně ve druhém – v důsledku se vytvářejí dlouhé kolony – museli silničáři uzavřít také tunel Hřebeč na silnici I/35 v Pardubickém kraji. Kvůli technické závadě je tunel neprůjezdný v obou směrech, objízdná trasa vede po staré silnici. V zimě je to problém, úzká a klikatá silnice vede lesem, občas na ni padají stromy. V regionu navíc upozorňují silničáři na zasněžené cesty včetně státních komunikací. Sníh na nich je prosolený a rozbředlý, na méně frekventovaných silnicích krytý posypem.

V Ústeckém kraji varují silničáři před ledovkou, která se objevila na silnici I/30. Jde o vytíženou spojnici Lovosic a Ústí nad Labem. Plošně potom upozorňují na ledovku jihočeští silničáři. Může se vytvářet i v Moravskoslezském kraji, kde mírně mrholí a voda může namrzat. Opatrní by proto měli být řidiči na dálnici D1 a dalších silnicích na Ostravsku i na Novojičínsku.

Na možný led v podobě náledí potom upozorňují silničáři na severovýchodě Čech. V Libereckém a Královéhradeckém kraji ale především nasněžilo, pod Jizerskými horami a Krkonošemi a především na horách je sníh na silnicích, na státních komunikacích v okolí Tanvaldu je rozbředlý.

K opatrné jízdě na čerstvě napadlém sněhu vyzývají správci silnic také ve Zlínském kraji. Většinou je na silnicích pouze poprašek, ve vyšších polohách na Vsetínsku je ale tlustší sněhová vrstva.