Bombu z války na skládce Uhy pyrotechnici zneškodnili a odvezli

Uhy (Kladensko) – Na skládce u obce Uhy na Kladensku pyrotechnici zneškodnili leteckou pumu z druhé světové války. Při pracích na rozšíření skládky ji dopoledne objevil bagrista, který dělal skrývku ornice. Nakonec se pyrotechnikům podařilo vyšroubovat zapalovače, bombu tak zneškodnili a poté bezpečně odvezli na jiné místo. Chtějí ji používat k výcviku.

Pyrotechnici zprvu pochybovali, zda dokáží nalezenou druhoválečnou bombu zneškodnit, aby ji mohli převézt, hrozilo proto, že ji budou muset odpálit na místě. Nakonec ale našli zapalovače a odšroubovali je. „Pak je možné ji transportovat do nějakého prostoru, kde se odpálí,“ uvedl pyrotechnik Michal Zázvorka.

Pro případ, že by bylo nutné pumu odpálit přímo na užské skládce, policie vyklidila její okolí. Efektivní dosah střepin mohutné pumy je totiž až kilometrový. Policisté proto hlídali příjezdové cesty i okolní pole, aby se do nebezpečné zóny nikdo nepřiblížil.

Na pumu narazil bagrista, který pracoval na rozšíření skládky. „Byla nalezena zhruba ve tři čtvrtě na devět ráno v části stavby druhé etapy rozšiřování skládky Uhy. Našel ji zaměstnanec stavební společnosti, která pro nás stavbu zprostředkovává,“ popsala Šárka Býmová ze společnosti A.S.A., která skládku provozuje.

Letecká puma je jedna z největších, jaké kdy byly na českém území nalezeny. Podle kurátora letecké sbírky Michala Plavce ale nejde o nečekaný objev. „Při největším náletu na Kralupy nad Vltavou jich spadlo 1 270,“ podotkl. V pumě je 100 kilogramů železa a 130 kilogramů výbušniny, komisař pyrotechnické služby Pavel Studený uvedl, že jde o trinitrotoluen. Podle Michala Zázvorky pochází z amerických nebo britských letadel, která za druhé světové války útočila například na nedaleké Kralupy nad Vltavou. Velitel policejních pyrotechniků Michal Dlouhý upřesnil, že jde o americký typ M43. Puma mohla být odhozena při návratu letadel z bojové akce.