Obyvatelé Zlivi rozhodují v referendu o sběrném dvoře

Zliv - Tři volební místnosti se dnes odpoledne otevřely ve Zlivi na Českobudějovicku. Místní rozhodují o osudu nového sběrného dvora. Radnice ho chce vybudovat v chátrajícím objektu na Dolním náměstí, právě tato adresa se ale mnohým nelíbí. Radní už ale mají přislíbenou dotaci - té se budou muset vzdát, pokud lidé řeknou sběrnému dvoru ne.

O zlivské referendum byl od otevření volebních místností úderem 14. hodiny velký zájem. Aby bylo platné, musí přijít 35 procent oprávněných voličů, což je v tomto případě 1 055 lidí. Jedna z možností pak musí dostat alespoň 751 hlasů, aby byla pro radnici závazná.

Hlasování město vyhlásilo kvůli zchátralým hospodářským budovám na Dolním náměstí. Na dohled od kostela, bytových domů a parku má vyrůst sběrný dvůr. To část obyvatel důrazně odmítla v petici. „Zliv každopádně potřebuje úplně novou koncepci sběrných odpadů, to znamená i nový sběrný dvůr. Ale určitě ne na tom místě, kde má být,“ myslí si jeden z místních obyvatel.

Město Zliv pořádá historicky první referendum (zdroj: ČT24)

Projekt slibuje vysokou obvodovou zeď, rozšíření příjezdové komunikace a tichý provoz. Podle starosty Jana Koudelky (Občané pro Zliv) město nový sběrný dvůr potřebuje a tato lokalita je podle územního plánu jediná možná. Ten stávající je už za hranicí své kapacity i norem. „Projekt je kompletně připraven, máme proběhlá výběrová řízení, máme platné stavební povolení i příslib dotace. Pokud referendum řekne zákonné ne, práce na tomto projektu musí být zastaveny,“ podotkl Koudelka. 

V takovém případě po něm zůstanou náklady 250 tisíc za projekt a referendum a město se bude muset vzdát dotace. Pokud se lidé přikloní ke stavbě, mohl by tu nový sběrný dvůr stát už na konci léta.