Mírná zima škodí šumavským stromům - zvěř je okusuje

Šumava - Lesníci z národního parku Šumava se vydali na mimořádné kontroly lesních porostů a už také začínají sčítat škody na stromech v první a druhé zóně. Ty se teď staly oblíbenou potravou nejen vysoké zvěře, ale i hlodavců. Zničené jsou hlavně nově vysázené buky ve vyšších polohách. Na vině je mírné počasí a slabá vrstva sněhu. Zvířata se tak k mladým stromkům snadno dostanou.

Velké škody teď hlavně ve vyšších polohách Šumavy páchají myši a další hlodavci na čerstvě vysazených bucích. „Pokud myš přeruší celý kmínek, tak dojde k tomu, že stromek není vyživován a celý odumře,“ říká referent výchovy lesních ekosystémů z Modravy Vít Chlada. Poškozená je také celá řada jedlí. Ty okusuje hlavně srnčí a jelení zvěř. Ta ale většinou jehličnany nezničí úplně a strom má šanci ještě dál růst. 

Na vině je současné teplé počasí a také nedostatečná sněhová pokrývka. „Za normální situace už by zvěř byla v přezimovacích obůrkách, ale protože je takto mírná zima, tak je zvěř volně rozptýlená po lese,“ vysvětlil mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Lesníci se tak chtě nechtě museli vydat do terénu. Stromy kontrolují v oplocenkách i ve volných lesních porostech. Souřadnice každého poškozeného kusu pak vyznačí na mapě v databázi. Na každém z šesti územních pracovišť zkontrolují zhruba 300 hektarů porostu. Výsledky této mimořádné kontroly budou mít do konce ledna.

Lesníci kontrolují ohlodané stromky (zdroj: ČT24)