Úštěk musel vrátit dotace, chce se kvůli tomu soudit

Úštěk - Město Úštěk musí státu vrátit přes devět milionů korun. Peníze dostalo na opravu hradu ze 14. století. Jenže příspěvek na záchranu památky přitom radnice získala z takzvaných norských fondů. Podle auditorů pochybila v tom, že omezila počet uchazečů o náročnou zakázku. Úštěk tak přišel o třetinu ročního rozpočtu a musí výrazně omezit investice, se kterými počítal.

Úštěk musel vrátit dotace

Řemeslníci z Litoměřic dávali dohromady střechu, okna a štíty barokní památky v Úštěku bez jediného hřebíku a jen s plány, které vznikly podle otisků trámů ve starých zdech. Rekonstrukci podle památkářů provedli v nadstandardní kvalitě. Pochvala přišla i ze země, která opravy evropských památek platí - od norského velvyslance. 

Jenže auditorům se nelíbil způsob, jakým radnice z Úštěku litoměřickou firmu vybrala. Kvůli tomu, že pozvalo do výběrového řízení jen několik uchazečů, muselo město dotaci vrátit a ještě zaplatit pokutu. 

Radnice ale trvá na tom, že před šesti lety postupovala správně - podle pravidel, která platila tehdy, a ne až v době, kdy přišli kontroloři. „My si jako město žádnou chybu nepřipouštíme,“ říká starosta Pavel Kundrát. Že neměl žádné zvýhodnění, tvrdí i majitel firmy, která památku rekonstruovala. Úštěk se proto bude kvůli pokutě se státem soudit.