Popraskané horkovody připravily mrazivý den 40 tisícům Pražanů

Praha – Dvě havárie horkovodů připravily obzvlášť mrazivý den asi 40 tisícům lidí na jihovýchodním okraji pražského centra. Bez tepla jsou části Vinohrad, Vršovic a Strašnic. Na většině míst začala Pražská teplárenská po poledni obnovovat dodávky, výjimkou je sídliště Skalka, kde budou dodávky tepla obnoveny až v noci na úterý.

Poruchy se v pražské teplárenské síti vyskytly hned dvě. Jedna připravila o teplo část Vršovic a Vinohrad – oblast Edenu, Bohdalce a ulic Vinohradská, Ruská, Vršovická, Záběhlická a Nad Vršovskou horou. Ke druhé havárii došlo ve Strašnicích a týká se sídliště Skalka a Solidarita. „Byly odhaleny netěsnosti na našich zařízeních, které byly s největší pravděpodobností způsobeny prudkými výkyvy teplot o víkendu. Došlo k narušení našeho rozvodného zařízení a úniku topného média,“ uvedl Pavel Maďar z Pražské teplárenské. Dodávky tepla pro část Prahy přestaly přicházet již v noci.

Pracovníkům Pražské teplárenské dlouho trvalo, než se jim podařilo nalézt místa, kde pára unikala. Nakonec našli prasklinu v potrubí  u křížení ulic Ruská a Litevská a ve Strašnicích. Jako první skončila oprava v místě, kde unikalo teplo určené pro část Strašnic a Vršovic. Zima ale nadále bude v bytech v části Skalky. Podle původních odhadů měly být dodávky tepla obnoveny už ve večerních hodinách, termín dokončení oprav se ale nakonec posunul na noc z pondělí na úterý.

V Praze 10 postihl výpadek tepla i školy – šest základních a třináct mateřských – a také jedny jesle. Přestože je v budovách zima, vyučování začalo. „Ředitelé mohou dát volno z provozních důvodů, nicméně ne ve chvíli, kdy jsou děti už ve škole, protože rodiče by se na to nestihli připravit,“ vysvětlil mluvčí městské části Jan Charvát. Nečekané prázdniny naopak dostali studenti gymnázia Omská. Škol v Praze 2 se výpadek netýká, podle Ilony Chalupské z tiskového oddělení radnice mají všechny školy i úřady na území Prahy 2 své vlastní kotle. Totéž platí pro Vinohradskou nemocnici, která rovněž leží v oblasti výpadku tepla.

Kromě toho, že déle než půl dne nefungovalo ústřední topení, způsobila porucha horkovodu škody v některých budovách. Z topení vytekla voda, kterou museli odčerpávat hasiči. Radnice Prahy 10 vyzvala občany, aby informace o rozsahu výpadku v dodávkách tepla a o změnách psali na facebookový profil městské části. "Doporučujeme všem občanům, kteří chtějí mít aktuální zprávy z úřadu Prahy 10, aby registrovali své telefonní číslo do systému zasílání informačních SMS. Vše potřebné najdete na adrese http://sms.praha10.cz," uvedla místostarostka Ivana Cabrnochová.

Podle Pavla Maďara teplárenská společnost nezanedbala údržbu, porucha vznikla kvůli prudké teplotní změně o víkendu. Vyloučil, že by byl příčinou samotný mráz, horkovody podle něj vydrží mnohem tužší mrazy. Pražský primátor Tomáš Hudeček ujistil, že obyvatelům bytů, kde se netopí, nehrozí přes panující zimní počasí bezprostřední nebezpečí. „Nicméně doufáme, že se dodávky tepla podaří v plné míře obnovit co nejdříve. Teď musíme zjistit, zda se takovýmto událostem dá nějak předejít,“ uvedl primátor. 

Česko v těchto dnech zažívá zatím nejstudenější dny letošní zimy, teploty klesají hluboko pod bod mrazu. V Praze ale bylo ještě počátkem minulého týdne nad nulou, poté se však ochladilo a město postihla i lokální kalamita kvůli nesjízdným namrzlým silnicím na svazích na západě města. O víkendu se ochladilo ještě více, teploty klesly až k minus deseti stupňům.