Nehoda kamionu zablokovala již třetí dálnici, problémy jsou i na horách

Praha – Rychlostní silnice R10 byla směrem na Turnov neprůjezdná kvůli havárii kamionu u Brandýsa nad Labem. Od rána šlo už o třetí takovou uzavírku na dálnici, resp. rychlostní silnici, kvůli nehodám kamionů již stály tahy D5 a D1, v obou případech k nehodám přispělo špatné počasí. Kamiony mají potíže i na dalších zasněžených silnicích – občas nevyjedou stoupání. Situace se ale pozvolna zlepšuje, sněžení slábne či ustává. Řidiči by však i nadále měli být opatrní, na vozovkách leží rozbředlý nebo ujetý sníh.

„Lyžařská“ rychlostní silnice je uzavřena

Nehoda kamionu po druhé hodině odpoledne zastavila provoz na rychlostní silnici R10. Ta se používá k cestám z Prahy do západních Krkonoš či Jizerských hor. Havárie se stala na 11. kilometru ve směru na Turnov. „Řidič nákladního automobilu pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky. Při brzdění se následně přívěs nákladního automobilu dostal do smyku, překlopil se a celé vozidlo se dostalo mimo vozovku,“ popsala policejní mluvčí Markéta Zlochová. Kamion sjel do příkopu, náklad skleněných desek se vysypal a poškodil další projíždějící auto. Bez omezení byl provoz obnoven před osmou večer.

Silničáři ve Středočeském kraji kvůli počasí vyhlásili nejvyšší stupeň pohotovosti. „V dopoledních hodinách jezdilo po středočeských komunikacích první třídy 23 sypačů a 120 po silnicích druhé a třetí třídy. Vzhledem k intenzitě sněžení to zatím není plný stav techniky, kterou jsme připraveni v případě nutnosti použít,“ uvedl hejtman Josef Řihák (ČSSD). Mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová upozornila, že středočeští řidiči mohou na Internetu sledovat zimní údržbu komunikací. Motoristé najdou potřebné informace na adrese http://is.ecsinvention.cz/zimniudrzba/sck.

D5 čekala na zprůjezdnění pět hodin

Na dálnici D5 se stala nehoda již po šesté hodině ráno na 146. kilometru. „Nehoda na dálnici se stala hned za hraničním přechodem ve směru k nám do České republiky. Střetly se tam dva kamiony,“ přiblížila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Oba kamiony podle ní jely za sebou, první z nich dostal smyk, otočil se napříč přes jízdní pruhy a řidič druhého vozu nestihl zabrzdit. Policisté čtyři hodiny odkláněli dopravu z dálnice v německém Waidhausu na starý hraniční přechod. Až po desáté hodině se podařilo odklidit kamiony z jízdních pruhů a alespoň jeden z nich otevřít. O hodinu později již byla dálnice průjezdná bez omezení.

Silničáři ovšem varují v případě dálnice D5 před úsekem v tachovském příhraničí, kde vozovka klouže a sněží. Na ostatních hlavních tazích v Plzeňském kraji leží podle dispečera krajské zimní údržby Jiřího Slapničky rozbředlý sníh, nebo jsou vozovky mokré. „Víc pozornosti je třeba věnovat silnici první třídy v horské oblasti, kde se přijíždí k Železné Rudě, je tam zhruba osmikilometrová část, jež se udržuje jen inertním posypem,“ uvedl. Podobná situace je na silnicích nižších tříd, na solených úsecích je většinou rozbředlý sníh a na úsecích ošetřovaných drtí ujetá vrstva. Nehoda dalšího kamionu v Čemínech na severním Plzeňsku komplikovala dopravu na silnici II/180. „V serpentinách se tam vzpříčil kamion, úsek byl neprůjezdný,“ uvedl Slapnička.

Dálnici D1 na hodinu uzavřela nehoda u Jihlavy

Západ Čech není jediný region, kde havarovaly kamiony. Další nehoda se stala na 106. kilometru dálnice D1 a rovněž zastavila provoz ve směru na Prahu. Z kamionu vytekla nafta, kterou museli hasiči uklidit, uzavírka skončila po hodině. Průjezdné jsou dva pruhy, nikoli však stoupací pruh. Před místem nehody se proto vytvořila kolona. Dálnice je zejména v úseku mezi Humpolcem a Jihlavou zasněžená a těžko sjízdná.

V Kraji Vysočina vyjelo 83 sypačů, které se snažily udržet silnice sjízdné. Kritická byla noc, kdy sněžilo v celém kraji, dopoledne ale sněžení zesláblo a sněžilo už pouze příležitostně. Sníh se ale na silnice stále dostává kvůli větru. Ve stoupáních u Kostelce, Štěměch a ve Šlapanově zůstávaly stát kamiony.

Teploty hluboko pod nulou trápí především Moravu (kromě jižní) a Slezsko. Večer bylo v Opavě až -20 stupňů Celsia, průměrné teploty v Moravskoslezském kraji se i nadále pohybují kolem -10 stupňů. Platnost upozornění ČHMÚ na silný mráz ale vypršela a nové již meteorologové nevydali. Postupně teploty v kraji stoupnou zhruba k -6 až -2 stupňům. Ve zbytku země bude kolem nuly. Sněžení, které ráno zasáhlo většinu země, bude postupně slábnout.

Nový sníh leží i v dalších regionech, nejvíce na horách. Problémy se sjízdností silnic jsou především v Krušných horách a pod nimi. V Ústeckém kraji je kamenem úrazu hlavně silnice I/7 nad Chomutovem. Silničáři před polednem na hodinu vyhlásili uzavírku pro auta nad 3,5 tuny v Hoře Svatého Šebestiána, kde vyprošťovali uvázlá vozidla. Dopoledne byla pro nákladní dopravu asi dvě hodiny neprůjezdná také podhorská silnice I/13 v sousedním Karlovarském kraji. Kamiony uvázly v kopci u Klášterce nad Ohří. Nepomohl jim ani sypač, který naopak ve stoupání také uvázl.

V Královéhradeckém kraji doporučují silničáři motoristům opatrnost v okolí areálů s umělým zasněžováním. Omezení už není na silnici I/11 u Častolovic na Rychnovsku, kterou ráno pokryla ledovka, jež se vytvořila po havárii vodovodního řadu. Na téže silnici v sousedním Pardubickém kraji upozorňují správci cest na úsek přes Suchý vrch nad Jablonným nad Orlicí, kde se nesolí a je zasněžený. V hornatém Libereckém kraji potom podle správců komunikací byli někteří řidiči neopatrní, proto se například na rychlostní silnici R35 stalo několik nehod. „Silnice jsou s opatrností sjízdné. Někteří ale jezdí po sněhu jako po holé silnici,“ poznamenal dispečer firmy Eurovia, která v regionu udržuje státní komunikace.

V dalších regionech mohou mít řidiči problémy především na silnicích nižších tříd. Hlavní tahy mohou být kluzké na horách, jinde by měly být sjízdné bez větších komplikací.