Ostravou projíždí tramvaj se čtyřmi druhy sedaček, jeden z nich zůstane

Ostrava – O polstrovaná sedadla potažená látkou už nemá ve svých tramvajích, autobusech a trolejbusech zájem ani ostravský dopravní podnik. Podobně jako jeho protějšky v Brně a Praze se rozhodl zeptat cestujících, čím by je měl nahradit. Jednotlivé druhy sedaček si nyní mohou lidé vyzkoušet v testovací tramvaji, která bude jezdit na různých linkách, po svezení bude možné do konce února hlasovat, na čem se sedí nejpohodlněji.

Zatímco pražský dopravní podnik vystavil různé sedačky, které by v budoucnu mohl montovat do autobusů a tramvají, ve svém muzeu a brněnský nasadil několik autobusů, z nichž každý měl jiné sedačky, v Ostravě je možné otestovat všechna sedadla v jedné tramvaji. „Tramvaj typu VarioLF3/2, evidenční číslo 1653, v těchto dnech projíždí Ostravou a nabízí cestujícím jedinečnou možnost otestovat na vlastní kůži pohodlí čtyř druhů nových sedadel,“ přiblížil mluvčí dopravního podniku, kterou tramvaj mají cestující vyhlížet. Bude jezdit na linkách 1, 2, 7 a 8.

Usednout je možné na plastové sedadlo se sedákem potaženým koženkou, celodřevěnou sedačku a dřevěnou buď s částečným, nebo úplným polstrováním sedáku. „Všechna čtyři sedadla u nás procházejí zkušebním provozem, jehož výsledky budou významnými hodnotícími faktory při konečném výběru konkrétního standardního typu sedadla pro následující období,“ podotkl mluvčí. O nejpohodlnějším sedadle je možné hlasovat na webu dopravního podniku do 28. února.

Od dosud požívaných čalouněných sedadel se rozhodl Dopravní podnik Ostrava ustoupit kvůli náročné udržbě, ale také útokům vandalů. Podobné důvody vedly k úvahám o rozsáhlé výměně sedaček také dopravní podniky v Brně a Praze. V obou městech si lidé také mohli vyzkoušet sezení na různých sedadlech a potom hlasovat. Pražský dopravní podnik sedačky vystavil ve svém muzeu, brněnský vybavil různými sedadly nové a rekonstruované autobusy.

Nápad vybavit jednu tramvaj různými typy sedaček se nevyskytl v Ostravě poprvé. Třemi typy sedadel – dřevěným, polstrovaným a plastovým – vybavila Škoda svoji tramvaj 15T při výstavní premiéře na veletrhu v Brně. Do provozu se však takto vybavený vůz nedostal a pražský dopravní podnik, který tramvaj odebral, si nakonec (bez ankety) vybral dřevěné sedačky.