Až po dvou dnech má celá Praha opět funkční ústřední topení

Praha – Po dvou dnech práce se Pražské teplárenské podařilo opravit všechny poruchy, kvůli kterým přišlo o teplo na 40 tisíc lidí. Jako poslední se páry v trubkách dočkali obyvatelé bytových domů mezi Průběžnou ulicí a areálem volného času Gutovka. Opravy začaly již v noci na pondělí, během dne se teplárně podařilo obnovit zásobování částí Vinohrad, Vršovic a Strašnic. Sídliště Skalka ovšem čekalo na teplo až do půl druhé v noci a na Gutovce skončil výpadek dodávek téměř až po dvou dnech. Česko v těchto dnech zažívá zatím nejstudenější dny letošní zimy, teploty hlavně o víkendu klesly hluboko pod bod mrazu a i přes den se nyní drží kolem nuly.

Dvě noci a dva dny marně čekala na teplo kamna v bytech domů v Průběžné, Svojetické, Gutově a Srbínské ulici. Dočkala se v podvečer. „Kolem 17:15 byly obnoveny dodávky v té poslední postižené části a její obyvatelé by to měli pocítit v nejbližších hodinách, jak se teplo bude postupně rozdistribuovávat,“ řekl mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík.

Za vznikem havárií mohly stát nedávné teplotní výkyvy – v Praze bylo ještě počátkem minulého týdne nad nulou, poté se však ochladilo a město postihla i lokální kalamita kvůli nesjízdným namrzlým silnicím na svazích na západě města. O víkendu se ochladilo ještě více, teploty klesly až k minus deseti stupňům. ale přesné příčiny budou teprve určeny. Podle Pavla Maďara z Pražské teplárenské nebyly příčinou samotné mrazy, potrubí by mělo odolat i nižším teplotám. Současně vyloučil, že by společnost zanedbala údržbu.

Zásobování na sídlištích Skalka a Solidarita narušila porucha ve Strašnicích. Druhou havárii Pražská teplárenská opravila u křižovatky ulic Ruská a Litevská, ta omezila dodávky na Vinohradech a ve Vršovicích.

Ve Vršovicích bylo v pondělí kvůli poruchám od tepla odpojeno také šest základních škol, 13 mateřských škol a jedna budova jeslí. Školy kvůli výpadkům dodávek zavřeny nebyly, v jeslích radnice umístila přímotopy. Bez tepla a teplé vody byla také radnice desáté městské části, pro veřejnost se kvůli tomu zavřela dříve než obvykle. Školy a úřady na území Prahy 2 problémy s teplem neměly, mají své vlastní kotle. Podobně Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, která spustila záložní vytápění plynem.