Havárie u Knyku bude stát 30 milionů, Čepro zvedlo odhad

Knyk - Třicet milionů korun bude stát vyčištění oblasti zamořené naftou po havárii u Knyku na Havlíčkobrodsku. Společnost Čepro, jíž poškozené potrubí patří, po měsíci sanace odhad škod zdvojnásobila. Potrubí navrtali zloději pohonných hmot někdy kolem Vánoc, nafta, která do okolí prosakovala asi týden, znečistila hektar půdy, přilehlý Cihlářský potok a Štičí rybník.

Dělníci už odvezli 3 500 tun kontaminované zeminy a 250 tisíc litrů vody. „Myslíme si, že tady budeme sanovat určitě celý rok 2014, pak se uvidí,“ řekl generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Podle něj bude brzy možno zbývající zeminu a vodu začít čistit na místě - zatím byla odvážena na dekontaminační plochy.

Likvidaci havárie zajišťuje firma Dekonta. Na místě původně denně pracovalo asi 40 lidí. Počty klesají, protože se snižuje objem odváženého materiálu. Část pracovníků ale pořád přespává v lese v karavanech. 

Dělníci už udělali také 15 hlubokých vrtů. Tvoří hydrogeologickou clonu, která zabraňuje rozšiřování možného znečištění do toků. „Hladina podzemní vody se tady pohybuje kolem deseti, třinácti metrů, ty vrty v podstatě chodí pod tu hladinu, takže někde okolo patnácti metrů,“ přiblížil Duspěva. Znečištěnou vodu pracovníci odčerpávají asi z desítky vytvořených jímacích objektů. Vykáceno muselo být 40 stromů. 

Události v regionech (Praha) (zdroj: ČT24)

Většina zasažených pozemků i kaskáda nedávno revitalizovaných rybníků na Cihlářském potoce patří městu Havlíčkův Brod. Potok teče do centra tohoto města. Motorová nafta unikla do přírody z potrubí vedoucího ke skladům s pohonnými hmotami, bylo jí zřejmě několik desítek metrů krychlových. 

Po pachatelích, kteří potrubí poškodili, policie stále pátrá. Hrozí jim až pětileté vězení. Čepro naopak ocenilo tři mladíky, kteří na poškozené potrubí upozornili. Podle Jana Duspěvy zabránili ještě větším škodám. V únoru se je chystá odměnit také knykská radnice.