Spor o památník v Ležákách může skončit vyvlastněním

Miřetice (Chrudimsko) - Památník Lidice požaduje vyvlastnění pozemků na pietním území v Ležákách. Stále se totiž nepodařilo nalézt východisko z patové situace a najít shodu s majitelkou parcel Hanou Klimkovou - ta chce za pozemky 10 milionů korun, tolik ale stát zaplatit nemůže. Klimková zakázala vstup na přístupovou cestu k muzeu a k pomníku s názvem Kniha obětí. Památkáři se zatím snaží o dohodu. Pokud by stát pozemky skutečně vyvlastnil, bylo by to poprvé v historii, co by zabral národní kulturní památku. Chce proto raději nalézt jiný způsob, jak spor ukončit.

Spor o pietní území se táhne už více než 20 let. Hana Klimková vlastní část pozemků pietního území, mj. přístupovou cestu k ležáckému muzeu a pomníku obětí, na kterou zakázala vstup – a to přesto, že památník udržují obec a stát ze svého. Majitelka cenu nabízí prodej parcel, chce za ně však deset milionů korun. Ministerstvo kultury ale ve svém rozpočtu na jejich koupi nemá peníze. Jejich hodnota je navíc podle odhadů mnohonásobně nižší. Památník Lidice, který pietní místo spravuje, už požádal památkáře krajského úřadu v Pardubicích, aby zahájili proces vedoucí k vyvlastnění pozemků.

V České republice případ nemá obdoby. Pokud by totiž stát pozemky v Ležákách skutečně vyvlastnil, bylo by to poprvé, kdy k takovému krajnímu řešení přistoupil ve sporu o národní kulturní památku. S největší pravděpodobností by to znamenalo, že se případ dostane k soudu a ten určí výši částky, kterou stát zaplatí. Ministerstvo kultury ale ještě hledá způsob, jak se vyvlastnění vyhnout. „Spíše se přikláníme ke klasickým jednáním s majitelkou nebo jejími právními zástupci,“ uvedla mluvčí úřadu Anna Ješátková. Majitelka pozemků se k případnému vyvlastňování vyjadřovat nechce.

Erik Knajfl o sporu v Ležákách (zdroj: ČT24)

Současná situace nevyhovuje ani jedné ze stran sporu. Majitelka by se totiž měla o pozemky starat, což představuje roční náklad ve výši asi 100 tisíc korun. Z pietního území by ale neměla žádné příjmy. Pozemky proto provizorně obhospodařuje obec Miřetice, pod kterou Ležáky spadají. Tuto běžnou údržbu platí ze svého rozpočtu Památník Lidice. Ani tato varianta ale není dlouhodobým řešením, protože obec se ze svého rozpočtu stará o soukromý majetek.

Památník Lidice chce spor vyřešit ještě letos, záležet bude i na stanovisku ministerstva kultury.