I beze sněhu je v Jablonci práce pro nezaměstnané - třeba zedničina

Jablonec nad Nisou - Sníh dlouho nebyl a ani teď ho není obzvlášť mnoho, ale lidé, kteří s jeho úklidem obvykle pomáhají v Jablonci nad Nisou, se nedostatku práce nemusí bát. Radnice má v rámci veřejně prospěšných prací mnoho dalších činností. Některé nezaměstnané navíc začala platit i za práci, ke které jsou kvalifikováni - například k opravě radnice.

Michal Jemelka o práci pro nezaměstnané v Jablonci (zdroj: ČT24)

Ne vždy je třeba na opravy v budově radnice shánět stavební firmu. V Jablonci nad Nisou stačilo zajít na pracovní úřad, který poskytl kvalifikované zedníky - nadšené, že po dlouhé době zase mají práci. „Jsem rád, že to tady dělám, protože nezaměstnanost je na Jablonecku vysoká a něco shánět je problém,“ upozornil zedník Ladislav Vavřich, který práci marně hledal celý rok.

Zedníka zaměstnala jablonecká radnice v režimu veřejně prospěšných prací. Výhodou pro ni je levná pracovní síla, nevýhodou složitá administrativa. Na ni jsou ale v Jablonci nad Nisou zvyklí možná více než kde jinde, místní radnice dává práci relativně velkému množství lidí - pro město jich pracuje 60, zatímco ve dvakrát větším Liberci jen o osm více a v České Lípě naopak o třetinu méně. „Pokládáme za velmi nutné absolvovat to,“ podotkl primátor Petr Beitl (ODS).

Nezaměstnaní lidé pomáhají v zimě především s úklidem sněhu, když ale není, vyrážejí například likvidovat černé skládky nebo uklízet u kontejnerů. Pomáhali také při loňských volbách. „Lidé, kteří mohou být dlouhodobě nezaměstnaní, mají nějakou smysluplnou činnost. Mají důvod ráno vstát z postele,“ zdůvodnil primátor Beitl zadávání veřejně prospěšných prací nezaměstnaným. Jablonec chce ve svém programu pokračovat ještě ve větším měřítku a na jaře vytvoří dalších 40 pracovních míst.