Ženu, která srazila stařenku a ujela, prozradil vyměněný blinkr

Ostrava - Policistům se podařilo dopadnout řidičku, jež před čtrnácti dny na přechodu srazila devadesátiletou chodkyni a poté z místa nehody ujela. Stařenka na místě zemřela. Čtyřiatřicetiletá žena, jež několik let pečuje o staré lidi v domově pro seniory, tvrdí, že si myslela, že chodkyně je v pořádku. Proto nezastavila a spěchala dál do práce.

Řidička se policistům přiznala. „Po střetu na ni údajně někdo mával. Myslela si, že to je žena, kterou srazila. Domnívala se, že je v pořádku. Proto nezastavila a odjela,“ vysvětlil šéf ostravských kriminalistů Radim Bena. Žena byla přesto obviněna z neposkytnutí pomoci, za což jí hrozí až pětileté vězení.

Kriminalisté od svědků události věděli, že chodkyni na přechodu srazil tmavě modrý automobil Škoda Felicia. Takových vozů je v Česku podle Beny 36 tisíc. „Vyfiltrovali jsme ty, které jsou evidovány v Ostravě. Těch je 1 200. Z nich jsme vybrali jen vozy, jejichž majitelé jsou hlášeni v Ostravě-Porubě a okolních částech města. Tyto vozy jsme začali prověřovat,“ řekl.

Při kolizi se na autě rozbil pravý přední blinkr, hned po nehodě ho řidička nechala opravit. Právě ten nakonec pachatelku usvědčil. Při hledání v Porubě dostalo policejní auto defekt. Řidič shodou okolností zaparkoval za modrou felicií. „Kolegové si okamžitě všimli vyměněného pravého předního blinkru. Později zjistili, že auto žena sice užívala, ale hlášeno bylo na muže žijícího v jiné části Poruby,“ řekl Bena. 

Srážky aut s chodci jsou jedním z největších problémů, které vnímá moravskoslezská policie. Loni zemřelo v kraji po nehodách 21 chodců, letos už tři. „Třetina všech mrtvých při nehodách byli loni chodci. I když jsme v této kategorii zaznamenali mírný pokles, je číslo stále zarážející,“ uvedl před časem šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý. 

Chodci se podle něj na způsobení dopravní nehody často spolupodílejí svou nekázní a nerespektováním zákona. Chodí například po nesprávné straně vozovky, nevyužívají chodníky a podchody. Lidé také na oblečení nemívají reflexní doplňky.