Harrachovské lety na lyžích dostanou od kraje 4 miliony

Liberec - Čtyřmi miliony přispěje Liberecký kraj na šampionát v letech na lyžích, který se v březnu bude konat v Harrachově. Ten se v krkonošském středisku uskuteční po dvanácti letech. Podle některých zastupitelů je to příliš mnoho. Bouřlivá diskuse rozdělila na dva tábory i vládnoucí krajskou koalici. Peníze jsou určené na doprovodný program, na dalších 700 tisíc přijde krajský úřad příspěvek na veřejnou dopravu, která bude pro návštěvníky mistrovství světa zdarma.

Šampionát s rozpočtem 70 milionů korun získal ze státní kasy podporu 16 milionů. Další čtyři miliony pošle Liberecký kraj. Kvůli nim se ale na krajském úřadě rozpoutala bouřlivá diskuse. Podle některých zastupitelů, opozičních i koaličních, je částka příliš vysoká. Koaliční Změna pro Liberecký kraj navrhovala její snížení na jeden milion, v tom ji podpořila i opoziční ČSSD. „Rozpočet organizačního výboru je přebytkový, nevidím tedy důvod pro tak velkou podporu,“ řekla náměstkyně pro sport Zuzana Kocumová (Změna).

Další pozměňovací návrh chtěl snížit dotaci na polovinu. Žádný však nepodpořila většina zastupitelů, a tak nakonec zvítězil ten původní. Také hejtman Martin Půta (SLK) si myslí, že podpora mistrovství je přiměřená. Krajské peníze podle něj půjdou například na dopravu – vlaky a autobusy budou do Harrachova jezdit zadarmo. „Pro Liberecký kraj, který je z velké části závislý na zimních turistech, je to propagace,“ upozornil hejtman. 

Mistrovství světa v letech na lyžích se v Harrachově uskuteční od 13. do 16. března. Přípravy na prestižní akci jsou v plném proudu. „Už finalizujeme veškeré stavby, aréna už téměř stojí, teď budeme řešit jen softwarové záležitosti,“ řekl prezident výboru Rostislav Jozífek. Do finále spěje také příprava skokanského můstku. „Stříkáme nájezd, abychom mohli udělat ledovou stopu,“ poznamenal Otakar Jiroutek z organizačního výboru. Přihlášeno je 15 zemí, otázkou zatím zůstává jen účast několika jednotlivých závodníků například z Řecka nebo Bulharska.

Organizátoři počítají s návštěvností kolem 30 tisíc lidí. Zájem ze severských zemí a také třeba z Polska je ale podle Jozífka tak velký, že bude zřejmě nutné omezit návštěvnost hlavního závodu v sobotu 15. března na 15 tisíc diváků. Vstupenky jsou v předprodeji už od září a vyprodáno zatím není. „Čekáme, že pokud naši nebo Poláci uspějí na olympiádě v Soči, může to zájem ještě zvýšit,“ poznamenal Jozífek.

Návštěvníci budou mít díky dotaci Libereckého kraje dopravu na šampionát do Harrachova zadarmo. „Když do Harrachova přijede několik tisíc návštěvníků auty, není kde zaparkovat. Ti, kdo budou mít zakoupenou vstupenku na šampionát, budou moci zdarma využít regionální vlaky a autobusy od Liberce, Tanvaldu, Semil a Jablonce,“ řekl Půta.

Lucie Pokorná o příspěvku kraje na MS v letech na lyžích (zdroj: ČT24)