Brněnský soud zrušil podmínku náměstka jihlavského primátora

Brno - Náměstek jihlavského primátora Petr Pospíchal (ČSSD) uspěl u odvolacího soudu. Krajský soud v Brně mu zrušil podmíněný trest a případ poslal zpět k okresnímu soudu do Jihlavy. Ten Pospíchala odsoudil na deset měsíců vězení s odkladem 18 měsíců za poškozování cizích práv a křivé obvinění. Podle obžaloby falšoval podpisy a nepravdivě obviňoval psychiatrickou léčebnu ze špatného hospodaření. Pospíchal popírá, že by obviňující dopisy psal.

Odvolací soud označil jihlavský rozsudek za předčasný. Podle soudkyně Haliny Černé se nepodařilo prokázat, že obžalovaný zmíněné dopisy skutečně držel v ruce. Pospíchal byl usvědčen pouze na základě nepřímých důkazů. Provedené expertizy na nich totiž nenašly žádné stopy. Jejich autor tedy není jasný. Soudkyně zpochybnila i motiv Petra Pospíchala.

Jihlavský soud tak musí doplnit dokazování a znovu zhodnotit všechny podklady v kauze. Teprve pak může vynést ve věci nový rozsudek. 

Dopis podle obžaloby odeslal náměstek primátora 14. ledna 2011 z pošty na Masarykově náměstí v Jihlavě na ministerstvo zdravotnictví, vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Nejvyšší kontrolní úřad. Obvinil v něm ředitelku jihlavské psychiatrické léčebny a její náměstkyni z toho, že neprovádí potřebná výběrová řízení a porušuje zákon o veřejných zakázkách.

Martin Vašíček o rozsudku odvolacího soudu (zdroj: ČT24)

Ročně údajně léčebna vyplatí bez výběrového řízení 840 tisíc korun za správu počítačového softwaru, aniž by prý tato služba byla poskytnuta. Dopis dále uvádí, že každý rok léčebna bez výběrového řízení hradí 720 tisíc korun za právní služby. Informuje také o tom, že zrekonstruovaný pavilon číslo 3 byl zařízen nábytkem za devět milionů korun, aniž by se opět konalo výběrové řízení. 

Policie tvrdí, že tento písemný podnět podepsal Pospíchal jménem jednoho ze zaměstnanců léčebny Tomáše Šindelky. Ten ale popřel, že by měl s dopisem cokoli společného. 

Pospíchal byl před nástupem do funkce náměstka primátora technickým náměstkem léčebny. Od počátku stíhání obvinění zcela odmítá.