Hradec přitvrzuje: Zpoždění zakázek přijde firmy draho

Hradec Králové - Přibývá případů zpoždění stavebních projektů. Firmy si s tím hlavu nelámou, spoléhají na to, že se jim zadavatel povolí prodloužení termínu. Královéhradeckému magistrátu už ale došla trpělivost a přitvrdil ve vymáhání smluvních pokut za nedodržení harmonogramu. Přestože mnohdy riskuje nákladné a zdlouhavé procesy s nejistým výsledkem, se mu důslednost vyplatí. V minulosti už mu soud dal za pravdu.

V současné době magistrát řeší případ zateplení dvou hradeckých základních škol. Firma Miras se opozdila na škole Štefcova o dva a půl měsíce a na škole Mandysova dokonce o tři a půl měsíce. Sankce za nedodržení termínu jsou podle Ondřeje Votroubka z hradeckého magistrátu 4 miliony 280 tisíc a 820 tisíc korun, dohromady tedy 5 milionů a 100 tisíc. Ze zakázek za 32 milionů tedy musí firma zhruba 16 procent vrátit.

Vedení města se už jednou důslednost při vymáhání pokuty vyplatila. Firma Betonstav, jež měla postavit podzemní garáže, stavbu ani nezahájila. Okresní soud v Teplicích jí za nedodržení smlouvy uložil vyplatit městu zhruba deset milionů. „Částku jsme dostali v sedmi splátkách,“ potvrdila mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Hradecký magistrát se vrhl na vymáhání pokut (zdroj: ČT24)

A další případy budou následovat. Například 577 tisíc korun firmám Pontevia a Silnice Čáslav za deset dní zpoždění při opravě Šimkových sadů. Město podle vlastní metodiky žádá půl procenta z celkové ceny zakázky za den prodlení. Peníze ale v pokladně městu nezůstanou. „Uplatněné sankce budou vráceny do státního rozpočtu,“ dodal Votroubek.

Benevolence se v tomto případě radnicím nemusí vyplatit. „Mohlo by to mít i fatální důsledky jako krácení dotace,“ upozorňuje odborník na veřejné zakázky Jan Tomek.

Oblíbený trik uchazečů o zakázku - nesmyslně krátké termíny dokončení - už firmy v soutěžích použít nesmějí. Dříve tak získávaly body potřebné k vítězství a hřešily na to, že se později s radnicí dohodnou na prodloužení termínu.