V. Mýto zachránilo studentskou ubytovnu, od kraje ji získalo zdarma

Vysoké Mýto - Domov mládeže s jídelnou a sportovní halou ve Vysokém Mýtě bude nadále sloužit veřejnosti. Pardubický kraj vyhověl žádosti radnice a celý areál převedl na město. Kvůli úbytku dětí původně hrozilo, že kraj internát uzavře. Ubytovnu využívají studenti vysokomýtských škol nebo místní sportovní kluby.

Domov mládeže kdysi postavili vysokomýtští obyvatelé. O pokoje, jídelnu nebo sportovní halu ještě nedávno pečoval Pardubický kraj. Kvůli úbytku dětí a hledání úspor chtěl ubytovnu uzavřít. „Máme-li dva domovy mládeže s 35procentní naplněností, nemůže si to žádný kraj, zřizovatel či majitel dovolit,“ konstatovala krajská radní Jana Pernicová (ČSSD).

Proti uzavření internátu se postavilo vedení města. Kraj požádalo o bezplatný převod nemovitostí, areál chce dál provozovat ve vlastní režii. Věří, že bez využití nezůstane. „Sportovní halu využívají místní sportovní kluby, školy na tělocvik, takže ta žije. A kuchyně s jídelnou také pořád funguje,“ říká správce objektu Jiří Flíger.

Do jídelny chodí na obědy desítky lidí z Vysokého Mýta. Město si chce poradit i s ubytováním. Některé pokoje by si mohli dál pronajímat studenti. „K tomu budeme ještě potřebovat souhlas kraje a ministerstva školství,“ poznamenal starosta města Miloslav Soušek (SPOZ).

Město získalo převodem i několik dalších budov, které jsou pro kraj zbytečné. Mají sloužit studentům, sportovcům nebo seniorům. „Kdyby došlo k tomu, že by byly nabídnuty jiným uchazečům, tak by tu místo sportovní haly mohly vzniknout různé sklady a ubytovny. To jsme nechtěli,“ dodal Soušek.

Vedení města odhaduje, že v nadcházejících letech bude muset do objektů převedených od pardubického kraje investovat zhruba deset milionů korun.