Likvidace odpadu v Arnolticích po osmi letech začala

Bulovka (Liberecko) – Po letech čekání a obav začala likvidace mohutné nelegální skládky v příhraničních Arnolticích. V první fázi zmizí přes čtyři tisíce tun odpadu – zhruba polovina skládky – jejichž likvidaci zaplatí Německo. Právě odtamtud totiž společnost Nisa Recycling před osmi lety přivezla do Arnoltic část odpadu. Místní obyvatelé už mají jistotu, že zmizí i druhá polovina skládky. Liberecký kraj slíbil, že nechá odpadky odvést i v případě, že mu nepřispěje stát. Zcela čistý by měl být bývalý zemědělský areál do poloviny příštího roku.

Léta úřady marně hledaly vlastníky areálu, kde vyrostly kopce starého textilu, obuvi, plastů a koberců a potom se dohadovaly, kdo odpad odveze. Mezitím Arnoltičtí žili ve stínu nelegální skládky, na které navíc opakovaně hořelo. „Je to semeniště krys a vždy je tady nebezpečí, že to někdo zapálí,“ charakterizoval skládku obyvatel Arnoltic Bohumil Živný. Až nyní se situace změnila a odpadu začalo ubývat. První fázi likvidace platí Německo, jde o odpadky, které jsou prokazatelně zpoza hranic. Zatím zmizelo 1,5 tisíce tun odpadu, do března byl to měl být zhruba pětinásobek. Firma, která odpad přivezla, původně tvrdila, že ho chce využít k recyklaci. To však dnes už není možné. „Jediným způsobem využití je spálení, zhruba pětinu spálit nelze a půjde na skládku,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna).

Etapy likvidace odpadu
Zdroj: ČT24

Ještě rok ale budou muset lidé v Arnolticích se skládkou vydržet. Po odstranění její poloviny nastane pauza, odvoz bude pokračovat až příští zimu. Zbylé čtyři tisíce tun starého textilu a dalšího odpadu nechá zlikvidovat Liberecký kraj. Původně odstranění odpadu podmiňoval státním příspěvkem, nově ale slíbil, že tak učiní i bez dotace a na likvidaci vyčlenil pět milionů korun. To je podstatně nižší cena, než o které hovořily původní odhady. „Němcům se podařilo vysoutěžit likvidaci zhruba za pět milionů korun a předpokládáme, že ani nás by ten zbytek nemusel stát víc,“ vysvětlil rozdíl cen náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (SLK). Areál by měl být kompletně vyčištěn do poloviny příštího roku.

Nelegální skládka je v Arnolticích, které jsou místní částí obce Bulovka, od přelomu let 2005 a 2006. Společnost Nisa Recycling, které patří místní starý zemědělský areál, původně slibovala, že bude na místě přivezený odpad recyklovat a slibovala vytvoření nových pracovních míst. Nakonec opět využila pouze zlomek navezených odpadků a v roce 2010 přestala komunikovat s úřady. Nic nezmohla Česká inspekce životního prostředí, která firmu pokutovala, ani úřady, které se snažily dohledat jejího majitele. Firma je napsána na moldavského vlastníka Ivana Berbascua, který ale nekomunikuje.