Vrtulník a desítky policistů: Ne zátah na mafii, ale dohled na chatové kolonie

Kostelec nad Černými Lesy (Praha-východ) – Policisté se zaměřili na chaty v okolí středočeského Kostelce nad Černými lesy. Statistiky ukazují, že právě středočeská obec je velmi oblíbená u zlodějů – v zimě se tam vydávají téměř každý druhý den. Chatová kriminalita se ale netýká pouze Kostelce, ročně zloději vykradou na pět tisíc rekreačních domů. Objasnit se daří sotva 30 procent případů.

Richard Samko o policejní akci v chatových osadách (zdroj: ČT24)

V chatových koloniích u Kostelce nad Černými Lesy to v noci vypadalo, jako by tam zatýkali mafiánského bosse: Příjezdové silnice blokovala policejní auta, nad osadami létal vrtulník a mezi zahradami se pohybovaly skupiny policistů. Ve skutečnosti nehledali nikoho konkrétního, ale reagovali na vysoký počet vykradených chat.

Místní měli k policejní akci pochopení, zloději trápí mnoho z nich. „Asi před měsícem mě vykradli,“ podotkl majitel jedné z chat, který přišel o kleště či pilu. Nakonec ale v síti 60 policistů žádný poberta neuvázl. Spolu s hasiči obešla policie dvě stovky chat, na plotech nechávala kartičky, že dům zkontrolovala.

Nikdo nebyl ani v chatě, která vypadala podezřele – měla rozbité okno. Policisté proto vnikli dovnitř a hledali případného zloděje. Podle policisty Miloše Poláka může být střet se zloději i pro strážce zákona velmi nebezpečný, zločinci bývají ozbrojeni a neváhají zaútočit. „Nejčastěji se ozbrojují teleskopickými obušky, kovovými boxery, pepřovými spreji,“ shrnul Miloš Polák. Že by nějaký zloději policii proklouzl, vyloučil vrtulník, jehož posádka sledovala dění na zemi termovizí a zjišťovala, zda se mezi chatami nepohybuje někdo jiný než zasahující policisté.

Chaty zloději nejčastěji vykrádají právě v zimních měsících. Největší nárůst případů pak policisté obvykle zaznamenávají v dubnu a v listopadu. Nejčastěji zloději kradou prodlužovačky a kabely, které obsahují měď a hliník.