Do trosek sportovní haly přijeli psovodi, trénovali hledání zavalených

Pardubice – Ve sportovní hale v pardubických Tyršových sadech zasahují záchranáři. Nejde o ostrou akci – místní kynologové využili probíhající demolice a nacvičovali vyhledávání zavalených osob. Především schopnosti svých psů testovali za tmy a ve ztížených podmínkách.

Michal Klokočník o cvičení v ruinách sportovní haly (zdroj: ČT24)

„Hledej pána!“ znělo v noci v ruinách, v něž se týden od zahájení demolice proměnila nedokončená sportovní hala v pardubickém zámeckém parku. Na místo se z celého kraje sjeli dobrovolní záchranáři-kynologové, kteří jedinečné podmínky využili k výcviku hledání v sutinách. „Naše specializace je vyhledávání osob v sutinách, závalech, troskách, v těžko přístupném terénu,“ popsal skutečné situace, do kterých se východočeští dobrovolníci se svými psy mohou dostat.

Nácvik na zásahy v prostředí podobném tomu, kde skutečně zasahují, je podle psovodů důležitý. Psi musí mít co nejlepší představu, co je čeká, aby je potom nerozptylovaly další vlivy z okolí. „Nejhorší pro psy je, že se tam pohybuje spousta lidí, spousta techniky. Takže musí zvládnout nevšímat si okolních lidí – hasičů,“ přiblížila vedoucí Záchranné brigády kynologů Pardubického kraje Hana Loužilová. Ta s dnes již třináctiletou fenkou knírače Nelli zasahovala například v listopadu 2008 po výbuchu plynu v Hradci Králové.

Prostor, kde noční cvičení proběhlo, by měl být již v únoru prázdný. Demolice sportovní haly, která zůstala nedostavěná a na rozhodnutí o svém osudu čekala 25 let, začala v minulém týdnu. Podle náměstka pardubické primátorky Jindřicha Taubera nebyla jiná možnost, dostavba po tak dlouhé době již nepřipadala v úvahu. Město také začalo zvažovat, zda pro něj bude výhodnější pozemky po hale si nechat, nebo je nabídnout například investorovi, který by chtěl na okraji Tyršových sadů postavit hotel (více o sportovní hale a její demolici čtěte zde).

Pro svá cvičení budou kynologové hledat i jiná podobná místa. V Pardubicích by mohli zanedlouho využít další zbořeniště – město chce zdemolovat objekty v bývalém areálu Tesly.