Poláci si oblíbili Českou poštu, je levnější a rychlejší

Český Těšín - Poláci, zejména internetoví obchodníci, pravidelně zahlcují hlavní poštu v Českém Těšíně. Posílání balíků Českou poštou je totiž mnohem rychlejší a také ušetří i více než polovinu nákladů. Těšínská pošta už pro ně musela zřídit i speciální přepážku.

Tomasz Nawracala bydlí hned za českými hranicemi v polském Těšíně. Pro balíky odesílané z firmy v Uherském Hradišti si do Českého Těšína jezdí dvakrát týdně. Podle jeho slov ho to vyjde o polovinu levněji, než kdyby si poštu nechal posílat do Polska, a ušetří i spoustu času. „Zásilky z Čech do Polska trvají velmi dlouho, i když jsme v Evropské unii. Tady když to pošleme ve 13 hodin, v osm to máme na těšínské poště,“ pochvaluje si službu Nawracala.

Vyplatí se to i naopak. Řada internetových prodejců, kteří nabízejí své zboží na českém trhu, neváhá cestovat desítky i stovky kilometrů. Kvůli službám České pošty dojíždějí z Krakova nebo dokonce až z Varšavy. „Je tam levněji než u nás, česká klientela prahne po výrobcích z Polska, a proto se objednávky množí,“ potvrzuje vedoucí hlavní pošty v Českém Těšíně Šárka Byrtusová.

Služeb těšínské pošty využívají týdně desítky Poláků. Pobočka byla doslova zahlcována a situace už začínala být neúnosná. Lidé si stěžovali na dlouhé fronty, úřednice musely zůstávat dlouho po pracovní době. Pošta se proto rozhodla rozšířit služby. Přidala zaměstnance a otevřela speciální přepážku pro polskou klientelu. „Stačil jeden dopis a problém byl vyřešen. Ani jsme nečekali, že to bude tak rychle,“ říká místostarosta města Petr Procházka.

Poláci mají na těšínské poště vlastní přepážku (zdroj: ČT24)