Led je slabý, bruslařům místo pěkného zážitku hrozí koupel

Lipno nad Vltavou/Doksy – Mrazy v posledních dnech zdaleka nebyly tak silné, aby v nich naráz vznikla tlustá ledová vrstva na rybnících či přehradních nádržích. Jejich správci proto vyzývají bruslaře, aby se raději spokojili s umělými klužišti. Například na Lipně nebo Máchově jezeře by mohli snadno skončit ve vodě.

Lipno pravidelně zamrzá od prosince do března a vzniká na něm nejdelší bruslařská dráha na světě. Již v prosinci se ale na Lipně propadlo do vody několik náruživých bruslařů a obzvláště teplý počátek roku situaci ještě zhoršil. Teď, když týden mrzne, začal led na nádrži zase sílit, ale její správci před bruslením varují – tím spíše, že se před víkendem oteplilo.

Podle frymburského měřiče ledu Antonína Flabaje je led na Lipně na různých místech tlustý od jednoho do dvanácti centimetrů. Šárka Hütnerová z Loděnice Lipno uvedla, že je v okolí loděnice i čtrnácticentimetrový let, ovšem ani to není dost. „Do bezpečné síly ledu pro bruslení většího počtu lidí na jednom místě tak chybí stále čtyři centimetry,“ přiblížila Šárka Hütnerová. Upozornila, že je dráha sice prohrnutá, ale to je proto, aby lépe promrzala.

Díra v ledu na Lipně
Zdroj: ČT24

Podobná je situace na další oblíbené ploše – Máchově jezeře. Ráno naměřil správce nádrže pouze pět a půl centimetru tlustou vrstvu ledu. „Je riziko na tom bruslit,“ varoval. Jediná bezpečná oblast je podle něj jen v úzkém pásu u břehu, který již obsadily děti s hokejkami. „Maximálně 30 metrů u kraje – proč ne. Ale dál už ne,“ přiblížil zastupující správce Máchova jezera Karel Málek.

Kromě mladých hokejistů se na Máchovo jezero vydali také lední jachtaři. „Sedm, osm centimetrů,“ odhadl tloušťku ledu v severní části zamrzlé plochy jachtař Martin Vacula. Hmotnost jachtařů a jachet se rozložila mezi tři velké brusle a led pod nimi vydržel, avšak nepříjemné zvuky vycházející z něj je od dalších pokusů odradily. Rozhodli se, že raději odjedou na Lipno.

Ještě horší podmínky mají bruslaři na Moravě. Brněnská přehrada je téměř bez ledu. „Vůbec není, akorát se vytvořila u břehu dvoucentimetrová krusta,“ upřesnil strážník Petr Čermák.

Lepší podmínky tak nakonec mají o pololetních prázdninách a na počátku série jarních prázdnin lyžaři. Sjezdovky jsou vesměs pokryté technickým sněhem, přírodního je málo. Lyžuje se ale ve všech pohořích. Problém by pro lyžaře ovšem mohlo představovat obzvlášť větrné počasí o víkendu (více o lyžařských podmínkách naleznete zde, informace o výstraze ČHMÚ zde).