Daň z nemovitosti ve středních Čechách roste hlavně kvůli investicím

Praha – Středočeské obce a města našly způsob, jak získat peníze na investice – zvýšily daň z nemovitosti. Například Kralupy nad Vltavou si tak vylepší rozpočet více než o deset milionů korun. Zvýšení daní se nelíbí především menším podnikatelům. Cítí, že musí doplácet i za problémy, které působí především fyzičtí majitelé nemovitostí nebo naopak velkopodniky.

Lucie Rosí o dani z nemovitosti ve středních Čechách (zdroj: ČT24)

Velmi výrazně zvýšila daň z nemovitosti radnice středočeských Sluštic. Obec chce postavit vlastní čistírnu odpadních vod. Zjistila přitom, že příjmy od velkých firem sídlících v katastru nejsou tak vysoké, jak původně doufala. „Zjistili jsme, že nedaní ve vesnici. Majitelé daní na svých bydlištích, tudíž my tady máme provoz a nemáme z toho výnos,“ poukázal sluštický starosta Jaroslav Pavlíček. Na čističku tak nejvíce přispějí drobní podnikatelé – lidé za své domy zaplatí dvojnásobek dosavadní částky, podnikatelé dokonce trojnásobek.

Zásadní zvýšení daně mají za sebou také Mnichovice. „Čekají nás tři významné investiční akce. Vzhledem k tomu, že k tomu musíme dodat vlastní zdroje, nezbývalo nám nic jiného než posílit příjmovou stránku,“ uvedl starosta Petr Schneider. Obce mohou u daně z nemovitosti měnit tzv. koeficient a Mnichovice ho zvýšily z jedné na čtyři. „Pro některé lidi jsou to dost velké peníze. Nelíbí se mi to,“ řekla ovšem o rozhodnutí radnice obyvatelka třítisícového města.

Podle starostky Jizerního Vtelna, které díky zvýšení daně získá navíc asi 800 tisíc použitelných na opravu silnice, ale často není jiná možnost. Pokud by daň nezvýšila, musela by se zadlužit.

Daň z nemovistosti zvýšili také v Kralupech nad Vltavou. Téměř dvacetitisícové město bude například od majitele průměrného bytu vybírat zhruba 700 korun místo 500 za rok. Celkem tak získá 12 milionů. Radnice ovšem toto zdražení svým občanům vynahradila jinde. Současně se zvýšením daně zrušila poplatek za svoz odpadu, který leckdo neplatil a městu se nedařilo vymáhat ho. „Zastupitelstvo města se rozhodlo zvýšit koeficient města a vybranou daní z nemovitosti sanovat nevybrané peníze za odpad,“ propojil obě částky starosta Petr Holeček (TOP 09).

Nejvyšší koeficient (5) ovšem mají ve středních Čechách Černošice. Z vybraných peněz především opravují silnice. O snížení daně kvůli splátkám úvěrů neuvažují.