Požár pekáren u Kladna způsobil škodu za 50 milionů

Kladno – Škody po požáru v areálu pekáren La Lorraine na okraji Kladna se předběžně odhadují na 50 milionů korun. Majetek za zhruba 100 milionů nicméně požárníci zachránili. Na likvidaci ohně se podílelo celkem 32 hasičských jednotek, na místě zůstávají hasiči, kteří vyhořelou budovu kontrolují termokamerami. „Vyšetřování bude prováděno nejdříve zítra a s ještě větší pravděpodobností spíš až v pondělí,“ sdělil šéf krajských vyšetřovatelů HZS Libor Pospíšil.

Hasiči k zásahu vyjížděli v pátek v 09:00. V areálu hořela dvoupatrová budova, která spojuje objekty vrátnice a nový mrazák na pečivo, jenž je údajně největší v Evropě. V hořící budově byl také uskladněn polystyren.

Oheň dostali hasiči pod kontrolu po jedenácti hodinách. „Přesto požářiště zůstalo po celou noc pod dohledem a termokamerou se vyhledávaly možná ohniska ohně,“ popsala mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Záchranáři museli kvůli požáru ošetřit osm lidí, kteří se nadýchali kouře. Šest z nich převezli do kladenské nemocnice.

Zásah hasičů u požáru v kladenské pekárně
Zdroj: Matěj Říha/ČTK

Společnost dokončila výstavbu obřího mrazáku za půl miliardy korun v loňském roce. Pojme až 27 000 palet se zbožím. Podobný sklad má mateřský koncern i v Belgii, ale menší. „Díky profesionálnímu zásahu hasičů se podařilo uchránit od poškození novou budovu velkokapacitního mrazicího skladu a také většinu důležitých výrobních prostor,“ uvedl ředitel tuzemské pobočky firmy La Lorraine Josef Láska.

O požáru byl informován kladenský magistrát a na místě zasahovala také chemická laboratoř, která monitoruje ovzduší. V pátek v podvečer také částí Kladna projíždělo auto městské policie, která upozorňovalo, aby lidé zbytečně neotvírali okna (čtěte víc).