Galerie Otevřená zahrada chce splynout s uměním přírody

Brno – K umění odnepaměti patří i příroda. Brněnské ekologické centrum Otevřená zahrada se proto rozhodlo, že v nově zpřístupněné vlastní galerii vystaví díla spjatá s krajinou. Jedním z prvních oslovených malířů se stal ilustrátor Jan Spěváček, který v instituci vystavuje soubor pláten s názvem Zavodněno. Návštěvníci si je mohou chodit prohlížet až do dubna.

Pro brněnského malíře Spěváčka je vodní živel už víc než dvacet let zdrojem inspirace. Zachycuje ji jak v dynamickém pohybu, tak jako symbol klidu. „Já jsem vodu začal oživovat určitým figurálním prvkem, a to jsou žabky a vážky a několik dalších vodních živočichů. Je tam i určitý odkaz k východní kaligrafii a k americkému dripingu, což je takové rozlévání,“ popsal svou práci výtvarník.

Spěváček původně začínal s krajinomalbou, netrvalo však dlouho a realistickou tvorbu opustil – prý ho nebavila. Teď se při práci v ateliéru spoléhá už jedině na vlastní fantazii. Jak dlouho zůstane u vodního živlu, neví. „Stále objevuji nové přístupy, jak se s ní vypořádat, protože je to hodně široké téma,“ prohlásil.

Brněnský výtvarník je jedním z prvních umělců, který dostal příležitost vystavovat v nové brněnské galerii Otevřená zahrada. Galeristé už teď plánují výstavu maleb Pavly Matysky, který staví na spontánnosti a výrazné barevnosti, nebo fotografií přírodních scenérií Martina Vybírala.

Brněnské ekologické centrum Otevřená zahrada otevírá vlastní galerii (zdroj: ČT24)