Zoo v Plzni slaví vzácný přírůstek holčičky nosorožce

Plzeň – Plzeňská zoologická zahrada oslavuje nový zvířecí přírůstek. V noci na dnešek se narodilo mládě vzácného nosorožce indického. Maminkou se stala prvorodička Manjula, pětiletá samice. Porod i první okamžiky života mláděte mohli lidé sledovat na internetu. Zoo spustila on-line přenos z vnitřní ubikace samice na začátku roku.

Malý nosorožec spatřil poprvé světlo světa v půl druhé v noci. „Je to podle všeho samička a maminka i mládě jsou v pořádku. Pavilon nosorožců zůstane veřejnosti v nejbližší době nepřístupný,“ prohlásil mluvčí zahrady Martin Vobruba. „Pracovníci zoologické zahrady mají obrovskou radost, narození indického nosorožce je jedna z nejvýznamnějších událostí v celé dlouhé historii zoo,“ uvedl dále.

Porod začal už v sobotu odpoledne, kdy chovatelé skrz mříže sledovali samici neklidně přecházet po ubikaci. Celý akt proběhl nakonec spontánně a bez jakéhokoliv zásahu lidské ruky. Mládě už po patnácti minutách stálo na vlastních nohou, dokonce se mu podařilo pár nejistých krůčků. Zhruba po hodině a půl se poprvé pokusilo napít mateřského mléka. Nyní už samo čile prozkoumává okolí. Vše je, zdá se, v naprostém pořádku. 

Oba rodiče – samice Manjula a samec Baabuu – jsou ve své roli poprvé. Sám tatínek patří se svou váhou dva tisíce tři sta kilogramů mezi největší zvířata zoo. Novopečená maminka ho ale zatím nepotřebuje a zvládá vše sama.

Západočeská zoologická zahrada je jediná v Česku, která se v současnosti o nosorožce indické stará. Mládě tohoto druhu se naposledy narodilo v královédvorské zoo v roce 1997. Plzeň je navíc třetí zahradou, kde se kdy mládě některého z druhů nosorožců narodilo.

Pár čísel

  • 3 indičtí nosorožci se doposud narodili v Česku
  • 66 nosorožců žije v Evropě ve 24 zahradách, 32 z nich je mladších 10 let
  • 7 takových zvířat se v Evropě narodilo ve volné přírodě
  • 2 800 exemplářů čítá světová populace těchto savců