Hýblův kříž se dočkal požehnání - připomíná brutální zmlácení sedláka

Vlčnov – Replika i originál nejstaršího kříže na katastru slováckého Vlčnova se dnes dočkaly slavnostního požehnání. Tzv. Hýblův kříž připomíná brutální zbití vlčnovského sedláka Jakuba Hýbla. Replika se vrátí na místo, kde původně stál originál, aby připomínala událost, kterou sedlák přežil jen zázrakem.

Psal se rok 1833, když se sedlák Jakub Hýbl rozhodl, že bude ignorovat vyzvánění, kterým byli lidé svoláváni do roboty. Vzpurné chování si ale sedlák rozmyslel a přece jen do roboty přišel. Při orbě byl však napaden a téměř utlučen fojtem, tedy rychtářem Matějem Macháčem. „Mlátil ho tak, že skoro zemřel. Přežil jen zázrakem a také díky péči brodského ranhojiče,“ popsal událost vlčnovský starosta Jan Pijáček.

Případ tehdejší byrokracie pečlivě zdokumentovala. Sedlák Hýbl totiž celou událost nahlásil. „Do dnešních dnů se zachoval celý spis. Ten obsahuje například lékařskou zprávu o rozsahu zranění i možných trvalých následcích pro poškozeného sedláka, ale také výslechy svědků,“ řekl ředitel Státního okresního archivu v Uherském Hradišti Lukáš Čoupek.

Právě díky výpovědím je možné i dnes průběh událostí přesně zrekonstruovat. Součástí spisu je i rozsudek nad fojtem. „Macháč byl shledán vinným a byl odsouzen za těžký policejní přestupek vůči tělesné bezpečnosti k 8 dnům žaláře,“ potvrdil Čoupek s tím, že současně byl také zbaven funkce fojta.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

O necelé půlstoletí později se rodina Hýblů rozhodla vybudovat na rozcestí za Vlčnovem dřevěný kříž – jako poděkování za záchranu sedlákova života. „Z rozcestí kříž zmizel po 2. světové válce, komunistický režim ho nechal odstranit. Dnes bude replice kříže požehnáno a vrátí se téměř na stejné místo, kde stál originál,“ řekl Pijáček.

Vytvoření repliky podnítily tři rody potomků sedláka Hýbla, které dodnes žijí ve Vlčnově. „Podílela se na tom celá rodina a také místní. Když se dozvěděli, že se chystá replika kříže, tak přiložili ruku k dílu,“ popsal potomek rodu Hýblů Josef Ondrušek.

Dochovalo se i torzo originálního kříže - to se sice dočkalo renovace, ani tak ale není v takovém stavu, aby mohlo být umístěno venku. Zůstane proto pod střechou. Zájemci se na něj budou moct přijít podívat do obecní galerie a knihovny.

Kříž jako poděkování

Jen ve Vlčnově a jeho okolí je 21 křížů, ten Hýblův je nejstarší a jako k jednomu z mála se k němu neváže jen legenda, ale hmatatelné doklady. „Kříže se ovšem nestavěly jen při tragických událostech, ale třeba i jako poděkování za dítě od páru, jemuž se dlouho početí nedařilo. Síla historie je základním kamenem přítomnosti i budoucnosti, člověk by proto měl znát historické souvislosti,“ myslí si Pijáček.