Zabavené kárky, metla na zloděje kovů

Karlovy Vary – Krádeží kovů stále přibývá a zaznamenané škody se pohybují ve stovkách milionů korun. Města proto hledají cesty, jak si s touto novodobou metlou poradit. A jdou na to různě. Například radnice v Chebu podezřelým osobám od ledna kradený šrot zabavuje a s ním i kárky, ve kterých ho vozí. Podobné opatření zavedli radní loni i v Ústí nad Labem a sklízí dílčí úspěchy.

Ve sběrnách končí bronz, měď, mosaz, ale i obyčejné železo. Ceny těchto kovů se pohybují od pěti do sto dvaceti korun za kilogram. Řada lidí si proto sběrem kovového šrotu přivydělává. Za den si vydělají sto, ale třeba i tisíc korun. Jenže část kovů bývá kradená. Radním v Chebu už došla trpělivost a zlodějům vyhlásili válku. Strážníci hlídkují u sběren a sledují kamerový systém. Tomu, kdo neprokáže, odkud železo má, zabaví nejen šrot, ale i kárku, na které ho veze. „Docházelo zde ke krádeži jak městského, tak soukromého majetku, takže jsme toto opatření brali jako krok, který je rychlý a velmi účinný,“ komentuje rozhodnutí chebských radních místostarosta města Michal Pospíšil.

Jak na zloděje kovů (zdroj: ČT24)

Již za první měsíc tohoto roku zabavili strážníci už přes deset vozíků. Naposledy skončily ve skladu i plechy z bývalých městských kasáren. „Přistižení zloději se nejčastěji vymlouvají na to, že to dostali. Do sběren vozí vše, co se jim dostane do rukou - dopravní značky, poklopy od kanálů, kabely,“ vypočítává koordinátor prevence kriminality Městské policie Cheb Václav Plachý.

Podobné opatření proti zlodějům už loni zavedli v Ústí nad Labem. Počet krádeží tam klesl o polovinu. I proto chce Cheb pokračovat. „Oni se celý den snaží někde sehnat šrot, který jim následně odebereme. Po čase je to přestane bavit, koho by taky bavilo dělat zadarmo,“ uzavírá Václav Plachý.

Práci zlodějům ulehčují i některé výkupny. Otevřeno mají sedm dní v týdnu, někdy i 24
hodin denně.