Zásah hasičů v kladenské pekárně po třech dnech skončil

Kladno – Hasiči oficiálně ukončili svůj zásah v kladenské pekárně belgického koncernu La Lorraine. V jedné z budov pekařského komplexu hořelo od pátku, hasiči dosud zůstávali na místě a po dohašení hledali případná skrytá ohniska. Příčinou rozsáhlého požáru mohla být nedbalost při rekonstrukčních pracích, k této verzi se zatím vyšetřovatelé nejvíce přiklánějí. Odhadovaná škoda 50 milionů nemusí být ještě definitivní.

V pátek před lokalizací požáru pracovalo v kladenské pekárně patnáct jednotek hasičů. Dnes ráno, když už odnikud nestoupal dým a bylo potřeba pouze zkontrolovat, zda ještě někde ve zničené budově není skryté ohnisko, jich na místě zůstával už jen zlomek a i ten už je pryč. „Dnes v 10.15 byl požár v kladenských mrazírnách zlikvidován,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Požářiště až do podvečera zkoumali vyšetřovatelé. „Pracují s několika verzemi příčin vzniku požáru, nejvíce se přiklánějí k verzi, že k požáru došlo kvůli nedbalosti při rekonstrukčních pracích,“ uvedla Kostková. Místní vyšetřování bylo ukončeno v 17 hodin, areál si pak převzal majitel.

Požár vypukl v pátek kolem deváté hodiny dopoledne, pod kontrolu ho hasiči dostali až večer, po jedenácti hodinách hašení. Plameny zničily starší dvoupatrovou budovu, v níž byl uskladněn polystyren. Vyhořelá stavba stojí mezi vrátnicí a novou budovou pekárny, v níž je velký mrazák na pečivo. Do ní se oheň nerozšířil. „Díky profesionálnímu zásahu hasičů se podařilo uchránit od poškození novou budovu velkokapacitního mrazicího skladu a také většinu důležitých výrobních prostor,“ podotkl ředitel české pobočky pekáren La Lorraine Josef Láska.

V pátek ošetřili zdravotníci osm lidí, kteří se nadýchali kouře. Šest z nich převezli do kladenské nemocnice k dalšímu vyšetření.