O střížovických větrnících rozhodne referendum

Střížovice - Boj proti plánované výstavbě větrných elektráren ve Střížovicích na jižním Plzeňsku se přiostřuje. Vedení obce projekt podporuje. Místní lidé ale starostu obviňují z manipulace a klamavé kampaně. Kvůli větrníkům založili občanské sdružení a pod petici proti jejich stavbě už nasbírali čtyři tisíce podpisů od obyvatel Střížovic i okolních obcí. Po sílícím tlaku občanů obec vyhlásila na 1. března referendum.

Firma Ostwind chce ve Střížovicích postavit celkem šest elektráren. Obec by z nich postupně měla získat šest milionů korun. Starosta Jiří Fejfar proto výstavbu podporuje. „Měli bychom na splácení úvěru nebo na další akce,“ tvrdí starosta. Místní ale jeho nadšení nesdílí, obří vrtule za chalupami nechtějí. Téměř dvousetmetrové kolosy prý výrazně ovlivní kvalitu života v obci. 

Podle občanského sdružení Střížovice pro život navíc lidé kvůli záměru firmy Ostwind ztrácejí zájem o bydlení v této oblasti. „Vybírali jsme z desítek obcí a do Střížovic se zamilovali. Nyní můžeme přijít o náš sen i o veškeré úspory, neboť větrný park sníží hodnotu naší nemovitosti o desítky procent. Pokud bychom o projektu věděli dříve, nikdy bychom tu nestavěli. Takových nás je více a cítíme se podvedeni. Nechceme, aby naše děti vyrůstaly v industriální zóně,“ uvedl Martin Moudrý ze sdružení.

Střížovičtí větrný park nechtějí (zdroj: ČT24)

O větrném parku nakonec rozhodne referendum. To se bude konat 1. března. Pokud místní obyvatelé výstavbu elektráren odmítnou, stavět se nebude. Sdružení považuje znění otázky Mají být v územním plánu obce Střížovice vytyčeny pozemky pro výstavbu větrných elektráren? za rozporuplné a čeká na analýzu její právní závaznosti. „Jelikož se našim spoluobčanům dosud dostává pouze jednostranných informací, které prezentují jen výhody větrných elektráren, rozhodli jsme se 14. února uspořádat setkání občanů,“ řekl Pavel Hajžman, předseda sdružení, které navrhovalo své otázky, jež by řekly projektu jasné ano či ne.

Investor mezitím předložil studii vlivu na životní prostředí. Původně chtěla firma větrníků osm, v posudku ale dostala doporučení na šest vyšších věží a to hodlá respektovat. „Toto mi zásadně říká - osm ne,“ ujistil jednatel Ostwindu Martin Vojáček. Firma nyní pořádá besedy s občany a tvrdí, že se nebrání variantním řešením s méně větrníky či snížením jejich výšky.