Vyšetřování na Středočeském kraji nekončí, policii zajímá ředitel úřadu

Praha - Vyšetřování středočeského krajského úřadu pokračuje. Po obvinění někdejší mluvčí Davida Ratha Berill Maschekové kvůli internetovému projektu Tojecool.cz teď policie prověřuje současného šéfa instituce Zdeňka Štětinu. Zajímá ji hospodaření Středočeské turistické a infromační služby (STIS), v níž je Štětina předsedou představenstva. U výslechu už byli někteří bývalí i současní krajští radní.

Obvinění v souvislosti se STIS zatím nepadlo. Zdeněk Štětina nicméně České televizi potvrdil, že policie si od něj vyžádala dokumenty. „Není mi sděleno žádné obvinění, policie si pouze vyžaduje některé materiály, které se případu týkají,“ řekl Štětina.

Kriminalisté se případem zabývají na základě trestního oznámení. Kdo ho podal, ale odmítají sdělit. „Případ prošetřujeme pro podezření z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku,“ informoval mluvčí pražské policie Jan Daněk. Jedná se o dva projetky, které měla STIS, a to propagace turistických destinací a osobností Středočeského kraje.

Nad projekty se od počátku vznášela řada otazníků. Terčem kritiky bylo množství i kvalita tištěných propagačních materiálů i jejich financování. „Zakázky byly rozdělovány účelově tak, aby nemusely být soutěženy ve standardním režimu,“ říká opoziční zastupitel kraje Jan Skopeček (ČSSD). 

Policie vyšetřuje Středočeskou turistickou a informační službu (zdroj: ČT24)

Tyto projekty měly být původně financovány z evropských fondů, kvůli nedostatkům v účetních dokumentech je ale nakonec úřad regionání rady odmítl proplatit. „Žadatel nedodal všechny potřebné podklady, tudíž jsme nemohli proplácet prostředky z evropských dotací,“ konstatoval ředitel dotačního úřadu Tomáš Novotný (ČSSD).

STIS si potřebných sedm milionů půjčila od jiné krajské organizace. A v tom je háček - radní by společnost rádi zlikvidovali, ale nemohou, dokud nesplatí všechny dluhy. „STIS musela ukončit svoji činnost, aby žádné další pohledávky nenastávaly,“ poznamenal Štětina. Kraj na ně v letošním rozpočtu vyčlenil deset milionů.

Středočeská turistická a informační služba vznikla ještě před rokem 2008 za bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS). Po nástupu Davida Ratha (dříve ČSSD) si záležitosti spojené s cestovním ruchem opět převzal kraj a hovořilo se o tom, že STIS je v likvidaci. Právně ale dál existovala, protože se počítalo s tím, že by na ni mohly být převedeny některé jiné aktivity nebo projekty, které kraj už nebude chtít zajišťovat.