Jesenicko znovu zasáhl silný vítr, shazoval stromy na koleje, silnice i domy

Jeseník – Především Jeseníky zasáhl silný vítr, který vyvracel stromy. Počasí tak zkomplikovalo dopravu, do padlého stromu na Jesenicku narazil i vlak. Vítr poškodil také střechu jednoho domu. Horská služba varovala před prudkými nárazy větru na hřebenech Jeseníků.

Výstraha na silný vítr platí do odpoledne v několika regionech. Největší škody ale nakonec počasí napáchalo na severu Olomouckého kraje a severozápadě Moravskoslezského kraje. Hasiči od časných ranních hodin vyjíždějí k popadaným stromům, nejnáročnější zásah na ně čekal u Jindřichova ve Slezsku, kde spadl strom na koleje a narazil do něj spěšný vlak. „Vlak jel na trase mezi Krnovem a Šumperkem. Narazil do stromu, vykolejil přitom řídící vůz. Doprava je nyní zastavena,“ řekla mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Výluka stále trvá, místo vlaků jezdí mezi Jeseníkem a Jindřichovem ve Slezsku náhradní autobusová doprava.

Stromy popadaly také na několik silnic, v Žulové odstraňovali hasiči strom ležící na drátech a další, který spadl na stodolu. Zasahovali také na sídlišti ve Zlatých Horách, kde se na střeše panelového domu uvolnil vikýř.

Podle náčelníka jesenické horské služby Michala Klimeše má vítr v nárazech rychlost až sto kilometrů v hodině. Jeho síla je přesto menší než o víkendu, kdy měly nárazy větru až 140kilometrovou rychlost.