Pražská zoo přišla o další zvíře, musela utratit nemocného tygra

Praha – Půl roku staré mládě tygra sumaterského chované v pražské zoologické zahradě již nežije. Kvůli závažnému onemocnění ho chovatelé v lednu utratili. V posledních měsících jde o čtvrté uhynulé zvíře v pražské zoo, v prosinci zahrada přišla o mladou slonici a orangutana, v lednu také o mládě papouška kakadu palmového.

Utracení mláděte tygra sumaterského zdůvodnila Zoo Praha závažnou dědičnou chorobou, která způsobovala selhání ledvin. První zdravotní obtíže zaznamenali chovatelé v polovině ledna, při podrobném vyšetření potom zjistili, že má cystickou degeneraci ledvin. Onemocnění je neslučitelné se životem. „Mládě přestalo projevovat zájem o potravu i vodu a bylo velmi vyčerpané. Mělo zvětšené bolestivé břicho a zapadlé oči. Veterinář spolu s chovateli se proto rozhodli k euthanasii,“ sdělila zoo.

Úmrtí mláděte dávají chovatelé do souvislosti s letními povodněmi. Narodilo se sice až v červenci, ale březí samici Surami museli uspat kvůli stěhování. O mládě se potom nedokázala plně postarat, zoo proto přistoupila ke kombinované péči.

Malý tygr je za posledního čtvrt roku již čtvrtým zvířetem chovaným v pražské Troji, které uhynulo kvůli náhlým zdravotním komplikacím. V prosinci podlehla virové infekci mladá slonice Tonya, kvůli problémům s trávením zemřel po Vánocích orangutan Padang. Začátkem roku přišla zoo také o mládě kakadu palmového, kterému zřejmě selhaly ledviny.

Tygr sumaterský patří ke kriticky ohroženým druhům. Na ostrově Sumatra v Indonésii žije v rezervacích přes 400 jedinců, v zoologických zahradách v Evropě pak kolem 100 kusů. Po úhynu mláděte zůstávají v pražské zoologické zahradě tři sumaterští tygři – rodiče nešťastného tygříka Surami a Falco a další samice Madla.