Po srážce s vlakem zemřel řidič, chodec v Přerově nehodu přežil

Hudčice/Přerov – Mnoho komplikací čekalo během dne na cestující na železnici. Kvůli poruchám jezdily zpožděné vlaky například mezi Prahou a Plzní, nejvážnější následky však měly dvě nehody. Při jedné se srazil osobní vlak s autem, jehož řidič zemřel. Ze druhé vyvázl sražený chodec se zraněním. Ráno dopravu na železnici komplikovala také srážka vlaku se stromem (více o ranní nehodě čtěte zde).

Tragická nehoda se stala na přejezdu u Hudčic na Příbramsku na trati ze Strakonic do Březnice, osobní vlak se srazil s osobním autem. „Vlak tlačil vůz 80 metrů před sebou,“ uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová. Čtyřiapadesátiletý řidič auta při nehodě zemřel, vlak byl prázdný, jel v něm pouze strojvedoucí, který vyvázl bez zranění.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal popsal, že přejezd, kde se nehoda stala, je chráněn pouze výstražným křížem. Škodu, kterou nehoda způsobila, vyčíslili inspektoři na 170 tisíc korun, z toho 100 tisíc na autě, 60 tisíc na vlaku a 10 tisíc na trati. České dráhy po nehodě zavedly náhradní autobusovou dopravu v úseku Březnice – Bělčice.

Se zraněním skončila další ze série nehod chodců s vlakem, která začala již v lednu a podle Drážní inspekce byla v posledních letech zdaleka nejhorší. V Přerově se střetl vlak Leo Express s mužem, který se ocitl na trati. „Nehoda se stala u sila za Baumaxem. Okolnosti a příčiny nehody zatím neznáme,“ řekla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Vlaky mezi Přerovem a Prosenicemi zhruba půl hodiny vůbec nejezdily, potom byla zprovozněna alespoň jedna kolej.

Drážní inspekce přitom v pondělí upozornila na vysoké množství obdobných nehod v letošním roce. Během ledna se jich stalo 33, zemřelo při nich 22 lidí. Oproti loňskému lednu se počet havárií téměř zdvojnásobil, mrtvých bylo o sedm více.