Senioři v Č. Krumlově a Karviné se taxíkem svezou za pár korun

Český Krumlov/Karviná – Až dva tisíce obyvatel Českého Krumlova mohou ode dneška využívat speciální taxislužbu pro seniory a handicapované. Žlutočerná auta odvezou zákazníky nejen k lékaři či na nákup ale výjimečně i do blízkého okolí. Za každou cestu se bude platit desetikoruna. Podobnou službu včera spustila i radnice v Karviné.

Taxík vyjíždí pouze na zavolání, na ulici ho lidé nezastaví, nebude stát ani na vyhrazených místech pro taxislužbu. Na provoz přispívá soukromá firma, náklady ale zveřejnit nechce. „Pokud bude hned od začátku zájem vysoký, bude naší prioritou dávat přednost lidem, kteří potřebují do nemocnice či na úřad,“ uvedla zástupkyně provozovatele Simona Vlčková.

Českokrumlovská radnice projekt podpořila po zkušenostech ze zářijových Dnů s handicapem. Dobrovolníci tehdy přímo v ulicích města zjistili, že do některých míst, zejména v historickém centru, se lidé na vozíku vůbec nedostanou. „Náměstí je katastrofické. Co krok, to jde téměř o život,“ konstatoval loni v září vozíčkář Radomír Přibyl.

Nyní mohou lidé s handicapem využít žlutočerné auto. Auto se bude po městě pohybovat každý pracovní den od rána do odpoledne. Firma bude projekt testovat do konce letošního roku. Poté se rozhodnou, zda ho z Českého Krumlova přenesou i do nějakého dalšího města.

Po Českém Krumlově se rozjel první taxík pro důchodce (zdroj: ČT24)

Na opačném konci republiky v Karviné začalo senior taxi fungovat již včera. Nová služba je zde vyhrazena pouze pro obyvatele moravskoslezského města starší 70 let. I oni se takto mohou dopravit například k lékařům, do nemocnic nebo do rehabilitačního sanatoria darkovských lázní. Za jednu jízdu zaplatí 15 korun, přičemž levná taxi mohou senioři v Karviné využít šestkrát do měsíce.

V Bohumíně senioři levně jezdí už rok

Magistrát počítá s tím, že ho služba měsíčně bude stát přibližně 80 000 korun. „Samozřejmě je to služba pro seniory s trvalým bydlištěm v Karviné. Služba neslouží k vyřizování nákupů nebo k cestám za zábavou, ale opravdu především pro usnadnění cesty k lékařům nebo do nemocnic,“ upřesnila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Taxi bude seniorům k dispozici v pracovní dny, a to v době od 06:00 do 14:00.

Ilustrační foto
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

V Rychvaldu či Bohumíně na Karvinsku se už tyto služby těší značné oblibě. V Bohumíně, kde dotované taxi za stejnou cenu funguje více než rok, ho využívá zhruba každý pátý senior. Měsíčně vozidlo uskuteční přes 300 jízd a převeze více než 100 lidí. Město za jeho provoz měsíčně doplácí asi 20 000 korun.