Námraza zastavila provoz vleku na Alšovce už po třech dnech

Klášterec nad Ohří - Pouhé tři dny fungoval velký lyžařský vlek na sjezdovce Alšovka v Krušných horách. Silná námraza začala o víkendu lámat stromy, které pak části vleku poničily. Provozovatel areálu proto rozhodl vlek a část sjezdovky kvůli bezpečnosti lyžařů zavřít. Celé středisko kvůli tomu přichází denně o desítky tisíc korun na tržbách.

Více než měsíc a půl čekali lyžaři v areálu Alšovka na sníh a mráz. Když konečně začalo sněžit a teploty pod nulou umožnily zasněžování, zastavila rozjetou sezonu silná námraza na stromech. „Stromy jsou obalené a padají přes vlek. Je to opravdu životu nebezpečné,“ přiznal Vladimír Klíma, místostarosta Klášterce nad Ohří, jemuž lyžařský vlek patří.

Občanské sdružení Horal, které areál provozuje, odstranilo první popadané stromy, v pondělí se ale vlek zastavil definitivně. „Kvůli bezpečnosti si to nedovolíme provozovat, protože lidský život je přednější,“ zdůraznil Klíma.

Padající stromy dvakrát za tři dny poškodily ovládání vleku, provozovatel se s opravou proto rozhodl počkat na první oblevu. „Podle předpovědi se to zlepšit nemá, plusové teploty jen tak nebudou,“ uvedl šéf sdružení Horal Lukáš Spáčil.

Na přerušený provoz vleku doplácí jediné bistro na svahu a kvůli námraze je mimo provoz i část sjezdovky. „Vznikla škoda na kabelu, každý den přicházíme o zisk zhruba 15 až 20 tisíc z jízdného,“ řekl Spáčil. Lyžařům musí ode dneška stačit malý vlek s kratší sjezdovkou. Aby podobná komplikace neohrozila i příští lyžařskou sezonu, nechá radnice letos prořezat vlekové tratě a sjezdovky.

Lyžařská sezona na Alšovce skončila předčasně (zdroj: ČT24)