Výbuch plynu zdemoloval domek v Ostravě, jeden zraněný

Ostrava - V rodinném domě v ostravské městské části Martinov nad ránem vybuchl plyn. Policie v troskách našla vážně zraněného 39letého muže, kterého vyprostili hasiči a lékaři později převezli s vážnými zraněními do nemocnice. Příčinu výbuchu vyšetřovatelé zjišťují. Výbuch starší domek zcela zničil a poškodil i sousední dům, škoda je odhadována na 800 tisíc korun.

Výbuch byl nahlášen kolem třetí hodiny ráno. „Policisté viděli sutiny domu a rozmetané trosky v okolí. Okamžitě zahájili pátrání v místě, kde doutnaly trosky, v okolí byl cítit zápach plynu,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabiela Holčáková.

Když policisté zaslechli pod troskami sténání, okamžitě začali odklízet sutiny a zahlédli člověka. Zraněný ale byl pokrytý vrstvou trosek. Policisté s hasiči, kteří dorazili na místo, vyprostili devětatřicetiletého muže za dvacet minut. Nikoho dalšího v sutinách nenašli.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla byl zraněný muž v době příjezdu záchranářů při vědomí. „Zasahující lékařka ovšem zjistila, že jeho život je v přímém ohrožení. Utrpěl mnohočetná poranění na hlavě, hrudníku, rukou i nohou,“ popsal mluvčí zranění.

Záchranáři muže uvedli do umělého spánku a zajistili jeho dýchací cesty, poté jej připojili k umělé plicní ventilaci. Pak byl muž přepraven do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, kde nyní leží na jednotce intenzivní péče. „Pacienta udržujeme v umělém spánku. Je napojen i na umělou plicní ventilaci,“ uvedl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Při výbuchu utrpěl mnohačetné pohmožděniny, zlomeniny a popáleniny na zhruba 15 procentech těla.

Holčáková dodala, že policisté stále zjišťují, co se na místě stalo. Podle dostupných informací vybuchl plyn. Kriminalisté to ještě oficiálně nepotvrdili.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)