Radní odmítli rozpočet karlovarské nemocnice, ztráta prý může být poloviční

Karlovy Vary – Finanční potíže, do kterých se loni znovu dostala Karlovarská krajská nemocnice (KKN), nekončí. Vedení krajského nemocničního holdingu se snaží snížit výdaje, nemůže však škrtat přespříliš – už nyní kvůli nízkým platům odcházejí především sestry. Jenomže finanční plán na letošní rok krajská rada vedení KKN vrátila s tím, že počítá s příliš velkým propadem. Manažeři ale tvrdí, že už netuší, kde mají šetřit. Vedení kraje naopak tvrdí, že přestává být schopno financovat zdravotnictví a snaží se připravit pro něj novou koncepci.

Antonín Bruštík o situaci KKN (zdroj: ČT24)

Plánovaná roční ztráta KKN 67 milionů korun je sice menší než loni, ale přesto takový rozpočet rada Karlovarského kraje odmítla. Tvrdí, že by mělo být možné skončit s polovičním schodkem. „Podle dostupných informací se v roce 2014 mají zlepšit úhrady od pojišťoven, tak si umím představit, že by měla být ztráta maximálně 30 milionů,“ upřesnil náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

Podle vedení nemocnice ale už není kde šetřit. Jediné místo, kde by bylo možné škrtat, jsou mzdy, jenomže ty už jsou velmi nízké a zaměstnanci proto odcházejí. „Mzdy jsou na 50 procentech a dva roky za sebou klesají,“ uvedl generální ředitel KKN Petr Svoboda. Dodal, že se ztráta opticky zvyšuje kvůli odpisům za již pořízené přístroje, které se musí v účetnictví rozepisovat i v dalších letech. Nemocnice přitom v posledních letech modernizovala, otevřela například zcela nový pavilon akutní medicíny.

Karlovarská krajská nemocnice se v minulosti propadla do dluhů. Po několika výměnách ředitelů se sice podařilo její kondici zlepšit, počátkem loňského roku se ale sešlo několik okolností, které její hospodaření opět výrazně zhoršily: Zatímco nemocnice otevřela nová nákladnější pracoviště, pojišťovny podle tehdejší úhradové vyhlášky výrazně snížily platby. Každý rok tak narůstala ztráta v řádu milionů, vedení KKN hovořilo o hrozícím kolapsu a kraj musel svojí nemocniční společnosti zásadně vypomoci.

Ředitel i krajští politici teď pracují na nové koncepci zdravotnictví. Ta by měla říct, jaké změny bývalé okresní nemocnice sdružené do společnosti Karlovarská krajská nemocnice čekají. Podle náměstka Čermáka jsou vyhlídky pochmurné: „Obáváme se, že tak, jak to bylo v loňském roce, kdy byla ztráta KKN přes 100 milionů, by v Karlovarském kraji nešlo dále financovat zdravotnictví.“ Koncepci zdravotnictví by měli krajští zastupitelé projednat v dubnu.