Lyžař bez přilby po dvou dnech v nemocnici zemřel

Plzeň – Muž, který si v pondělí při lyžování na šumavském Špičáku poranil hlavu, zemřel. Na Šumavě je to letos v zimě první úmrtí, podle horské služby ale lyžař mohl přežít, kdyby měl helmu. Při současných podmínkách by na ni lyžaři neměli zapomínat i na jiných horách, na sjezdovkách je tvrdý technický sníh, navíc často zledovatělý. Jeho nebezpečnost ukazuje zvýšený počet těžkých zranění oproti loňské sezoně.

Devětasedmdesátiletý lyžař se v pondělí zranil při lyžování na špičácké sjezdovce číslo 2. „V průběhu zřejmě rychlé jízdy z tratě vylétl do lesa a nejspíš narazil do stromu,“ uvedl náčelník šumavské horské služby Michal Janďura. Muži po nehodě pomohla skupina lyžařů, která projížděla kolem, později ho záchranáři převezli do nemocnice. Policejní mluvčí Dana Ladmanová však oznámila, že tam po dvou dnech zemřel.

Policie vyšetřuje okolnosti tragické nehody na Špičáku. Žádá proto případné svědky, aby se přihlásili na nejbližší obvodní oddělení nebo zavolali na telefonní linku 158.

Přilba a opatrnost – na technickém sněhu nutnost

Horští záchranáři bezprostředně po nehodě upozornili, že muž neměl přilbu. Ta je přitom podle nich obzvláště důležitá v současných podmínkách, kdy se lyžuje na tvrdém technickém sněhu, který je navíc zledovatělý. „Nemít přilbu na tvrdém a zledovatělém povrchu sjezdové trati považuji za naprostý hazard. Troufám si říci, že pokud by v tomto případě muž přilbu měl, možná by došlo k otřesu mozku, ale určitě ne k tomu tržnému poranění hlavy,“ zdůraznil Michal Janďura.

Náčelník HS Jeseníky o bezpečném lyžování (zdroj: ČT24)

Nejenom bezpečnostní vybavení, ale především opatrnost je ale na technickém sněhu zásadní. „Apelujeme, aby se lyžaři na sjezdovkách chovali tak, jak mají, nepřeceňovali své síly, přizpůsobili rychlost stavu a povrchu sjezdových tratí,“ shrnul náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Přecenění svých schopností je dnes podle něj nejčastější příčinou nehod na sjezdovkách. V Jeseníkách, kde byla až do minulého víkendu naprostá většina středisek mimo provoz, nyní horská služba ošetřuje zhruba deset lidí denně.

Počet mrtvých na českých horách se od listopadu zvýšil již na čtyři, devětasedmdesátiletý muž, který podlehl zranění hlavy, jež utrpěl na sjezdovce na Špičáku, je ale prvním mrtvým sjezdařem. V listopadu zemřel v Krkonoších muž, se kterým spadla nákladní lanovka, v lednu v Krkonoších zahynul běžkař, který na výletě zkolaboval. V Krušných horách potom zahynul řidič sněžného skútru, který spadl pod svůj stroj. Podle horské služby je ale letos mnoho těžce zraněných lidí, na Šumavě jich je více než loni – zatímco tehdy v prosinci, lednu a na počátku února bylo pouze k jednomu incidentu nutné přivolat vrtulník, letos podle Michala Janďury zasahovala letecká záchranná služba již sedmkrát.