Radikálové ohlásili pochod Ústím, iniciativa je chce připravit o stoupence

Ústí nad Labem – První květnový den chtějí Ústím nad Labem pochodovat pravicoví radikálové. Na ohlášení pochodu reagovali členové iniciativy V Ústí (neo)nacisty nechceme, která chce Ústečany odradit od účasti na něm. Iniciativa chystá kampaň, ve které bude mimo jiné promítat filmy z minulých pochodů.

Shromáždění na Mírovém náměstí a pochod centrem města ohlásila Dělnická strana sociální spravedlnosti již loni v listopadu, uvedl starosta obvodu Ústí nad Labem-město Jan Tvrdík (ODS). DSSS akci označila pouze jako „shromáždění k 1. máji“. Ústí si podle mluvčího iniciativy V Ústí (neo)nacisty nechceme Miroslava Brože radikálové vybrali jednak kvůli blízkosti do Německa, odkud by mohli přijet další účastníci, ale především kvůli sociálním problémům ve městě. „Jejich poslední akce v Praze a v Brně skončily vždycky fiaskem. Zřejmě věří, že s ohledem na skladbu obyvatel a sociální problémy tady uspějí,“ uvedl Brož.

Podobný pochod uspořádali radikálové v Ústí nad Labem naposled před pěti lety, zúčastnilo se ho na 400 lidí z Česka, Německa a Slovenska. Obešel se bez vážnějších incidentů. Iniciativa chce dosáhnout toho, aby měla letošní akce podstatně méně účastníků. „Vyzýváme všechny obyvatele města i přespolní, kteří společně s námi chtějí zabránit tomu, aby se z Prvomájového pochodu nacistů v Ústí nad Labem stala tradice, aby nám nabídli svou pomoc a zapojili se do našich aktivit,“ řekl Miroslav Brož.

Podle obvodní radnice jsou ve městě na 1. května nahlášené i další akce. V atriu magistrátu, který s Mírovým náměstím sousedí, pořádá akci sdružení Ústečané, na vedlejším Lidickém náměstí ČSSD, v městských sadech pak komunisté.