Za území s plynovody chce starostka milionové kompenzace

Hora sv. Kateřiny - Město Hora Svaté Kateřiny na Mostecku chce finanční kompenzaci ve výši 1,5 až dva miliony korun ročně za to, že jeho území protínají plynovody společnosti NET4GAS. Podle starostky Hany Řebíkové (nez.) ochranná pásma kolem plynovodů zasahují asi 15 procent území, které proto nelze využít. Plynaři ale připomínky odmítají a tvrdí, že město dlouhodobě podporují příspěvky na rozvoj.

Jižní částí města procházejí tři plynovody, kromě toho má NET4GAS v katastru obce jednu z hlavních přečerpávacích stanic. „Ochranné pásmo u plynovodu je 160 metrů. Kdybychom chtěli změnit územní plán a rozšířit do těch míst individuální výstavbu, tak nemůžeme,“ říká Řebíková. Firmu chce teď požádat o finanční kompenzace. „Apelujeme na morální stránku, protože zákon nic takového neupravuje,“ doplnila Řebíková.

Podle mluvčího NET4GAS Milana Řepky se firma takovým požadavkem vůbec nebude zabývat. Pásmo podle ní obec nijak neomezuje. „Naopak, pro celou řadu záměrů mohou vlastníci, resp. uživatelé, předmětné nemovitosti se souhlasem provozovatele bez dalšího užívat. Stávající forma užívání dotčených nemovitostí, která spočívá v jejich zemědělském užívání, přitom není existencí ochranných ani bezpečnostních pásem žádným způsobem dotčena,“ řekl Řepka.

Společnost městu přispěla na školy či rekonstrukci kostela

NET4GAS podle Řepky městu dlouhodobě pomáhá, společnost přispěla mimo jiné na rekonstrukci kostela, školy, školky, stavbu turistických odpočívadel, dobrovolným hasičům loni věnovala vůz Tatra. „Pokud jde o objem takto poskytnutých finančních prostředků městu Hora Svaté Kateřiny ze strany společnosti NET4GAS, tak tyto informace neposkytujeme,“ doplnil.

Hora Svaté Kateřiny chce kompenzace za zabrané území (zdroj: ČT24)

Podle starostky podpora městu opadá

Podle vedení města ale podpora ze strany společnosti opadá. „Loni jsem žádala o grant na stavbu komunikace a veřejného osvětlení u nových parcel, ale potřebný milion jsme nezískali,“ doplnila Řebíková. Obec požaduje i vyšší částku za pronájem části přístupové
cesty. Podle současné smlouvy platí NET4GAS za metr čtvereční pět korun ročně. „Celkově je to zhruba 1 300 korun za rok. A je to jediná smluvně ošetřená částka, kterou od NET4GAS můžeme nárokovat,“ doplnila Řebíková. NET4GAS nemá podle Řepky o tomto požadavku žádné informace. 

O požadavcích obce měli podle původního plánu jednat tento týden zástupci NET4GAS, města a Ústeckého kraje, který ale schůzku zrušil. Starostka chce proto iniciovat schůzku novou. Podobně se staví i obec Brandov či Jirkov, kde jsou také předávací stanice firmy.