Pod tíhou stížností chataře rezignovalo celé zastupitelstvo

Seč - V Seči na Orlickoústecku rezignovalo celé zastupitelstvo kvůli jednomu stěžovateli. Vedení obce už podle starosty Jaroslava Dostálka nedělalo téměř nic jiného, než že odpovídalo na stížnosti tamního chataře. Než aby zastupitelé porušovali zákon o poskytování informací, své mandáty raději složili. Úřad nyní řídí dočasný správce.

Do střetu, který začal sporem o železný sloupek, se dostali chatař Jan Petera a nyní už bývalý starosta obce Jaroslav Dostálek. Následovalo několik trestních oznámení a chatař začal podle zákona o svobodném přístupu k informacím obecní úřad zavalovat stížnostmi a dotazy. „Sami mi napsali, ať postupuji podle tohoto zákona,“ říká Jan Petera, chatař.

Pan Petera zahltil úřad stížnostmi, teď ho řídí dočasný správce

Úřad tak musel měsíčně sepisovat desítky odpovědí, pod návalem písemností ale brzy zkolaboval a zastupitelé odstoupili. „Já jsem nedělal nic jiného, jenom odpovídal na stížnosti a na informace, které vyžadoval,“ uvedl Jaroslav Dostálek, bývalý starosta Seče. „Takovéto jednání je už zneužívání zákona o svobodném přístupu k informacím,“ uvedla Tereza Jelínková, advokátka. „Víc k tomu říkat nebudu, vidím, že pro mě je jediná možnost soud,“ dodává Petera.

Obecní úřad teď dočasně řídí správce určený ministerstvem vnitra. Servis pro občany poskytuje městský úřad Choceň, který potvrzuje, že agenda stížností pana Petery je velmi obsáhlá. Správce povede obec až do podzimních komunálních voleb. Je ovšem otázkou, jestli se v Seči najdou obyvatelé, kteří budou chtít kandidovat.

Zastupitelstvo pod tíhou stížností rezignovalo (zdroj: ČT24)