Bál se obvinění ze znásilnění, proto vraždil. Soud jednání odročil

Brno – U Krajského soudu v Brně dnes začal proces s trojicí mladíků, kteří mají na svědomí vraždu patnáctileté dívky. Podle vyšetřovatelů byl čin, který loni v březnu otřásl celým Jihlavskem, extrémně brutální. Jeden z násilníků nejprve dívku vyhodil z okna, společně s dalšími ji následně po pádu uškrtili a nakonec mrtvou převezli na skládku. Obžalovaní se k činu při výslechu přiznali, dva z nich dnes ale nechtěli vypovídat. Soud potřebuje vyslechnout další svědky, odročil proto hlavní líčení na 5. března. Skupině pachatelů hrozí výjimečné tresty 15 až 20 let vězení, nebo doživotí.

Vražda se stala loni v noci na 16. března, kdy dívka přišla z diskotéky Ponorka do bytu svého známého Michala Kisiova, který je jedním ze tří obžalovaných. Policii po dopadení řekl, že si dívku přivedl do svého bytu v Havířské ulici a měli spolu pohlavní styk, s nímž souhlasila. Pak mu ale pohrozila, že na něj podá trestní oznámení pro znásilnění.

„Proč to řekla, to vůbec nevím. Tak jsem měl takový strach, jako bych to ani nebyl já. Byl to takový zkrat, prostě jsem ji natlačil k oknu,“ popsal událost policii tehdy devatenáctiletý Kisiov. Dívku podle spisu vyhodil z okna svého bytu ve třetím patře nahou. Pád ze zhruba 11 metrů přežila, obžalovaný ji odnesl zpět do bytu a přivolal své dva komplice - Tomáše Zavřela a Jakuba Doležala. 

Podle vyšetřování začali přemýšlet, jak se dívky zbavit. Kisiov popsal, že ji nejprve škrtil rukama, pak jej vystřídal Zavřel. Zavřel pak prý Kisiovovi poradil, aby si vzal motorkářskou botu. „Rozhodli se, že ji uškrtí, k čemuž se následně odhodlali. Dívku společně i každý sám škrtili různými předměty, škrtili ji rukama, škrtili ji přívodními kabely od počítače, šlapali jí na krk motorkářskou botou,“ popsal kriminalista. Trýznění oběti trvalo desítky minut. Po smrti její tělo zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru na odpad. Ostatky skončily na skládce.

Mladíci obžalovaní z vraždy - (zepředu) Jakub Doležal, Tomáš Zavřel a Michal Kisiov.
Zdroj: ČT24/ČTK

Proces probíhá za zpřísněných podmínek, obžalovaným hrozí i doživotí

Dvojici při týrání dívky podle spisu povzbuzoval Doležal, který pak pomohl s odklizením těla, dnes jako jediný vypovídal. Před soudem stojí kvůli napomáhání k vraždě. Ve své výpovědi uvedl, že se Zavřelem šel do bytu Kisiova, aby mu pomohl, ale nikoli s vraždou dívky. Kisiov se Zavřelem odmítli vypovídat. Soud proto vychází především z jejich výpovědí na policii. „Škrtil ji pouze Kisiov, jinak to všechno odpovídá,“ uvedl ke čtené výpovědi Kisiova Zavřel.

Proces se koná za zpřísněných bezpečnostních podmínek. Zavřel žádal, aby se uskutečnil s vyloučením veřejnosti, soud mu ale nevyhověl. Podle psycholožky Marty Skulové a psychiatričky Marty Holanové byli sice mladíci opilí, ale byli si dobře vědomi protiprávnosti svého jednání. Ke Kisiovovi uvedly, že má narcistickou a popudlivou osobnost necitlivou vůči okolí.

Pieta za zavražděnou dívku
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Po patnáctileté Petře z Jihlavy pátrala policie na jaře 2013 více než týden. Když padlo podezření, že tělo dívky vrah ukryl na skládce komunálního odpadu v Jihlavě-Henčově, prohledávali ji policisté celé tři dny a přemístili stovky tun odpadu. Nakonec tělo objevili. Testy DNA pak potvrdily, že jde o pohřešovanou dívku. Policisté brzy zadrželi i trojici mladíků podezřelých z činu.

Při vzpomínkové akci na jihlavském Masarykově náměstí se loni v dubnu sešlo téměř 1 000 lidí. U morového sloupu účastníci zapalovali svíčky u velké fotografie zemřelé dívky. Cílem akce bylo vybrat peníze na pohřeb.

Soud chce v případu vraždy vyslechnout další svědky (zdroj: ČT24)