Linka pro handicapované v Plzni skončí, nahradí ji speciální taxi

Plzeň – Místo předem dané linky odvezou mikrobusy Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) postižené lidi a seniory, kam budou chtít. Podniky zruší speciální autobusovou linku 72 a místo ní budou od dubna nabízet přepravu na zavolání. Vznikne tak podobný systém, jaký funguje čtvrtým rokem v Praze. Handicapovaní nebudou zvláštními spoji jezdit zdarma, za jednu jízdu zaplatí 30 korun, děti 20 korun.

Autobusová linka pro handicapované a seniory, která jezdí v trase U Zvonu – Bory, podle plzeňských dopravních podniků cestující vůbec nezaujala. Průměrně jezdilo každým spojem čtyři až šest lidí. Koncem března proto speciální linka přestane jezdit. „Opakovaným šetřením jsme zjistili, že linka Z 72 je využívána minimálně, zdravotně postižení tímto autobusem nejezdí vůbec. Navíc obsluhovala jen lokalitu Zvon – tedy střed města – a Bory,“ uvedla šéfka odboru sociálních služeb magistrátu Alena Hynková.

Místo autobusu bude nově přepravu postižených lidí v Plzni zajišťovat mikrobus s kapacitou pro řidiče a čtyři cestující. Prostřednictvím větších minibusů zajistí PMDP také přepravu handicapovaných dětí do škol – vozidla by měla mít kapacitu šestnáct míst, resp. na šest invalidních vozíků. Vozidla obslouží také nedaleký Zbůch, kam z Plzně jezdí 25 zdravotně postižených za prací. Na dodání vozidel vyhlásí dopravní podniky výběrové řízení.

Plzeň připravuje dopravu pro seniory a handicapované (zdroj: ČT24)

Za přepravu handicapovaných lidí zaplatí Plzeň svým dopravním podnikům 4,7 milionu korun. Nepokryje tak ale veškeré náklady, proto budou muset platit i sami cestující. „Nástupní taxa pro každou přepravovanou osobu a její doprovod bude pro dospělého a dítě od šesti do 15 let deset Kč. Za každou jednotlivou jízdu po městě zaplatí dospělý 20 korun a dítě deset korun, mimo Plzeň pak 11 korun za kilometr,“ vyčíslil ředitel PMDP Michal Kraus.

Ačkoli Plzeň již několik let objednává obdobnou službu taxi pro zdravotně postižené, podle Aleny Hynkové nebudou mikrobusy dopravních podniků konkurencí. Zdůraznila, že nový model tuto službu neohrozí, ale doplní, finančně vychází pro cestující zhruba stejně.