Na Náchodsku se břidlicový plyn těžit nebude, MŽP zastavilo řízení

Náchod – Cesta k těžbě břidlicového plynu na severovýchodě Čech se zavírá. Těžaři měli zájem o těžbu na Trutnovsku a Náchodsku a požádali ministerstvo životního prostředí o povolení průzkumu. Ministerstvo nyní zastavilo řízení o stanovení průzkumného území.

Těžební společnosti Basgas Energia Czech požádala nejprve o povolení k průzkumu na rozsáhlém území na pomezí Náchodska a Trutnovska, později průzkumné území zmenšila, aby se vyhnula chráněným územím a území ochrany vod. Přesto se proti plánovanému průzkumu a případné těžbě zvedl velký odpor, plány se nezamlouvaly ani radnicím největších měst. Podle náchodského starosty Jana Birkeho (ČSSD) se obávali kontaminace pitné vody a také zničení krajiny.

Ministerstvo životního prostředí zastavilo řízení o stanovení průzkumného území, protože těžaři nereagovali na jeho žádost o doplnění podkladů. „To je rozhodně dobrá zpráva nejen pro Náchod a dalších 25 měst a obcí, kterých se hrozba těžby břidlicového plynu týká, ale především pro všechny, kteří tady na východě Čech žijí. Po více než dvou letech držíme v ruce dokument, který, já pevně věřím, udělá definitivní tečku za podobnými záměry,“ uvedl náchodský starosta.

Podle Jiřího Malíka ze sdružení Stop HF, které prosazuje zákaz těžby břidlicových plynů hydraulickým frakováním, by mohlo zastavení řízení znamenat konec zájmu těžařů o region. Kdyby o těžbě znovu začali uvažovat, muselo by začít nové řízení.

Při hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami. Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. Proces hydraulického štěpení se během životnosti vrtu opakuje průměrně desetkrát.