Praha 8 ustupuje magistrátu, ruší projekt parkovacích zón

Praha - Praha 8 zastavila výdej bezplatných parkovacích karet pro své obyvatele. Bezplatné parkování na tyto karty mělo přitom fungovat už od března a zájem o ně byl velký. Městská část s tímto projektem přišla namísto zastaveného projektu magistrátu. Ten teď ale plán rozšíření parkovacích zón nečekaně obnovil. Podle opozičních zastupitelů tak Praha 8 vyhodila stovky tisíc korun oknem.

Zavedení parkovacích zón na svém území dlouhodobě žádala radnice Prahy 8 magistrát, ten však loni rozhodl, že v nejbližší době systém placeného parkování rozšiřovat nebude. Praha 8 se proto rozhodla zavést vlastní systém. „Magistrát někdy v dubnu 2013 zastavil přípravu parkovacích zón. Na to my jsme reagovali tak, že jsme si začali připravovat vlastní systém,“ uvedl Martin Jedlička, vedoucí odboru dopravy MČ Praha 8.

Úředníci Prahy 8 vydali přes 7 tisíc karet, které měly rezidentům umožnit bezplatné parkování. Teď ale jejich výdej definitivně zastavili. Magistrát totiž nečekaně projekt rozšíření parkovacích zón oživil. Týkat se bude nejen Prahy 8, ale taky Prahy 5, 6 a 4. Zónám se bude říkat květinkové. Mají být vstřícnější nejen k rezidentům ale i přespolním řidičům. „Časový plán, který teď máme, je 1. 9. zahájení provozu v pilotních oblastech, tzn. Praha 8, Praha 6, Praha 5, Praha 4,“ uvedl Jiří Nouza (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy s tím, že v plném rozsahu bude projekt fungovat od 1. 1. 2015.

Podle opozičních zastupitelů tak radnice Prahy 8 vlastním projektem vyhodila peníze zbytečně. „Karty, které vydala pro svoji vlastní zónu, se pro celopražskou zónu použít nedají,“ uvedl Petr Vilgus, opoziční zastupitel MČ Praha 8. Nový systém parkování by měl městu vydělávat desítky milionů ročně.

Praha 8 ruší vlastní projekt parkovacích zón (zdroj: ČT24)