Radnice zkoumají paliva

Ústecký kraj – Je tam jedno z nejhorších ovzduší v zemi. Úředníci na severu Čech proto kontrolovali domácnosti, jestli lidé nezatápí nepovoleným palivem. Inspekce však komplikuje zákon, podle kterého lidé nemají povinnost vpustit kontrolory domů.

Dům od domu obchází úřednice Lenka Fritscheová z oddělení ochrany přírody děčínského magistrátu celou jednu čtvrť. Obyvatelé sousedního sídliště si totiž stěžovali na kouř. Kontrola začíná hledáním štítku na kotli: „Ještě vás poprosím, topíte čím? Popřípadě doklad o palivu?“

Z deseti kontrol devět dopadlo dobře, úřednici lidé neotevřeli jen jednou. Podobné zkušenosti mají i v dalších městech. „Lidé do domu úředníky pustili. Ani v jednom případě nebyly zjištěny závady,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Chomutov Šárka Schonová.

Přitom silně kouřící komín ještě nemusí znamenat, že se v domě topí špatně. „Zákon umožňuje, aby prvních třicet minut od zatopení mohl z komína vycházet trochu tmavší kouř, než je obvyklé,“ potvrdila mluvčí Magistrátu města Děčín Markéta Lakomá.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Opačnou zkušenost ale mají v Ústí nad Labem. Tady se během jednoho roku na základě oznámení pokusili zkontrolovat pět domácností. „Tři občané při kontrolách odmítli vpustit naše zaměstnance ke kontrole a v takovém případě žádáme o doložení dokladů,“ prohlásila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Úředníci se shodují, že ten, kdo má vše v pořádku, se kontrole nebrání. Za špatné palivo totiž hrozí až padesátitisícová pokuta.