Opatovická elektrárna spaluje nekvalitní uhlí z Německa

Opatovice nad Labem – Opatovická elektrárna spaluje od začátku roku nekvalitní hnědé uhlí z Německa, což znamená, že se do ovzduší dostane o čtvrtinu víc škodlivin. Elektrárna se pro změnu používaného uhlí rozhodla po dlouhodobých sporech s Mosteckou uhelnou o cenu paliva. Kvůli sporu hrozilo, že desítky tisíc lidí zůstanou bez tepla.

Elektrárna v Opatovicích začala používat méně kvalitní hnědé uhlí z dolu Mibrag u Lipska. Stejně jako důl patří Energetickému průmyslovému holdingu. „Uhlí z Mibragu má horší výhřevnost. Je ho třeba větší množství, aby bylo vyrobeno stejné množství tepla,“ potvrdil mluvčí elektrárny EOP Petr Zadák a důlní technik Petr Pakosta doplnil: „Do NDR jsme vyváželi naše dobré uhlí. Teď budeme vozit to špatné z Německa sem.“

Elektrárna si vymohla povolení, že může vypouštět o čtvrtinu víc oxidu síry. Místo pěti tisíc je to nyní šest a půl tisíce tun ročně. Žádala ve vypjaté chvíli, kdy jí Czech Coal kvůli sporu o cenu uhlí zastavil dodávky z Mostecka. „V té době hrozilo, že 60 tisíc obyvatel nebude mít zaručenou dodávku tepla. Proto jsme ve správním řízení žádosti Opatovic vyhověli,“ uvedl vedoucí Odboru životního prostředí KÚ Pardubického kraje Josef Hejduk.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Obce v okolí, které spad zplodin pocítí nejvíc, se o tom ale dozvěděly jen náhodou. „Ani my ani město Hradec Králové jsme nebyli účastníky řízení, proti čemuž jsme se silně ohradili,“ prohlásil starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák (nestr.). Ještě v 90. letech vypouštěla elektrárna 59 tisíc tun oxidu síry ročně. Pak emise klesaly. Až do letoška, kdy se kvůli méně kvalitnímu německému uhlí poprvé zvýší.

Do roku 2019 postaví elektrárna nové odsiřovací zařízení, přípravy už začaly. Odsíření bude stát přes 2,5 miliardy korun.