Myslivci přezbrojují: Místo kulovnic samopaly

Jižní Čechy - Někteří myslivci modernizují arzenál. Na lov si pořídili zbraně, které vznikají úpravou vyřazených armádních samopalů. Nedají na ně dopustit především mladí lovci. Starší členové mysliveckých jednot je spíše odmítají a považují je za módní vlnu, která brzy opadne. Podle odhadu jednotlivých spolků teď upravené samopaly vlastní zhruba každý třicátý myslivec.

Myslivec Jiří Kümmel z Dubného upravenou zbraň nosí na naháňku. Je podle něj spolehlivá a nepotřebuje velkou údržbu. Navíc mu nepřekáží - je krátká, měří jen 80 centimetrů. „Vývoj je vývoj, dříve se střílelo z kuší, dnes se střílí s takovýmito zbraněmi,“ konstatuje.

Zbraň mu upravili přímo ve zbrojovce. Tam z bývalých vojenských samopalů odstraňují některé části, aby nemohly vypálit celé dávky, ale jen jednotlivé výstřely. Nabít se dá jen třemi náboji.

O nově upravené zbraně je velký zájem. „Loni jsme prodali dva tisíce kusů, z toho tisíc v Česku,“ říká mluvčí České zbrojovky Hana Smilková. Nákupní povolení vydává policie. „Registrujeme zvýšený zájem o upravené samopaly, mohou se používat, když lidé dodrží zákonná opatření,“ upřesňuje mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Podle starších myslivců samopaly do arzenálu loveckých zbraní nepatří. „Starší je nechtějí, je to módní vlna, která se přežene,“ domnívá se myslivec Jan Zasadil.

Samopal vzor 58 patřil od 60. let do výzbroje Československé lidové armády. Vojáci tzv. univerzální zbraň pěchoty používali se zásobníkem na třicet nábojů.

Myslivci loví upravenými armádními samopaly (zdroj: ČT24)